Софтуерен бъг в A350-900 иска периодичен рестарт на системата

30 прочитания

Не малка част от самолетите А350-900, които вече летят по редовни линии, страдат от необичаен софтуерен проблем – системата изисква пълно рестартиране на всеки 149 часа, съобщава Европейската агенция за авиационна безопасност /EASA/.

Проблемът е известен още от 2017 година, но продължава да е актуален до днес, въпреки издадената от агенцията директива за коригирането му още тогава. Според агенцията, операторите на типа трябва да рестартират напълно системата на всеки 149 часа, за да избегнат потенциалното й блокиране. Сега EASA издадена нова директива по въпроса, която влезе в сила на 26 юли.

Директивата изисква не само спешен ъпдейт на системата за всички самолети А350 в търговски операции, но и за всички нови машини от типа.

Боинг имаше подобен проблем със 787 Dreamliner през 2015. При този самолет генераторите се самоизключваха след 248 дни непрекъсната работа, поради софтуерен проблем, предизвикваш блокиране на паметта. Според EASA, сега решението е лесно и изисква инсталиране на съответния ъпдейт от Airbus от всички оператори, след което системата трябва да се рестартира.

снимка: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Air France ще поръча от 50 до 70 Airbus A220
Следваща публикация
Новата норма: удобно свит
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

АВИОКАСТ: Конкрус? Какъв конкурс…?

Представяме ви новия мултимедиен формат AVIOCAST – съвместен видео и аудиокаст на авиационните журналисти Александър Богоявленски /Авиошоу…

Boeing изгуби клиент

Саудитската лоукост авиокомпания поиска 50 Airbus A320neo и замрази поръчката си за Boeing 737 МАХ.…
Меню