Софтуерен бъг в A350-900 иска периодичен рестарт на системата

29 прочитания

Не малка част от самолетите А350-900, които вече летят по редовни линии, страдат от необичаен софтуерен проблем – системата изисква пълно рестартиране на всеки 149 часа, съобщава Европейската агенция за авиационна безопасност /EASA/.

Проблемът е известен още от 2017 година, но продължава да е актуален до днес, въпреки издадената от агенцията директива за коригирането му още тогава. Според агенцията, операторите на типа трябва да рестартират напълно системата на всеки 149 часа, за да избегнат потенциалното й блокиране. Сега EASA издадена нова директива по въпроса, която влезе в сила на 26 юли.

Директивата изисква не само спешен ъпдейт на системата за всички самолети А350 в търговски операции, но и за всички нови машини от типа.

Боинг имаше подобен проблем със 787 Dreamliner през 2015. При този самолет генераторите се самоизключваха след 248 дни непрекъсната работа, поради софтуерен проблем, предизвикваш блокиране на паметта. Според EASA, сега решението е лесно и изисква инсталиране на съответния ъпдейт от Airbus от всички оператори, след което системата трябва да се рестартира.

снимка: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Air France ще поръча от 50 до 70 Airbus A220
Следваща публикация
Новата норма: удобно свит
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя първият A321XLR

В синьото небе над Хамбург се издигна за първи най-новата рожба на Еърбъс и поредният…

Нова линия за Airbus А321neo в Тулуза

До средата на 2022г. сегашната производствена линия Lagardere в Тулуза ще добави дигитално осъвременено производство…

Шереметиево откри терминал С

Московското летище Шереметиево /SVO/ откри реконструирания Терминал С с полета на Аерофлот Хелзинки-Москва на 17…
Меню