Софтуерен бъг в A350-900 иска периодичен рестарт на системата

31 прочитания

Не малка част от самолетите А350-900, които вече летят по редовни линии, страдат от необичаен софтуерен проблем – системата изисква пълно рестартиране на всеки 149 часа, съобщава Европейската агенция за авиационна безопасност /EASA/.

Проблемът е известен още от 2017 година, но продължава да е актуален до днес, въпреки издадената от агенцията директива за коригирането му още тогава. Според агенцията, операторите на типа трябва да рестартират напълно системата на всеки 149 часа, за да избегнат потенциалното й блокиране. Сега EASA издадена нова директива по въпроса, която влезе в сила на 26 юли.

Директивата изисква не само спешен ъпдейт на системата за всички самолети А350 в търговски операции, но и за всички нови машини от типа.

Боинг имаше подобен проблем със 787 Dreamliner през 2015. При този самолет генераторите се самоизключваха след 248 дни непрекъсната работа, поради софтуерен проблем, предизвикваш блокиране на паметта. Според EASA, сега решението е лесно и изисква инсталиране на съответния ъпдейт от Airbus от всички оператори, след което системата трябва да се рестартира.

снимка: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Air France ще поръча от 50 до 70 Airbus A220
Следваща публикация
Новата норма: удобно свит
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Риск за 3700 работни места в Airbus

Европейският производител на самолети потвърди намерението си да съкрати или премести 3700 работни места заради…

Wizz Air Abu Dhabi – вече официално

Унгарският нискоразходен гигант Wizz Air обяви, че е сключила окончателно споразумение с партньора си Abu Dhabi…
Меню