Цивилен пътник катапултира от френски Рафал

128 прочитания

Пасажер на 64-годишна възраст е бил катапултиран от френски военен изтребител Dassault Rafale B по време на излитане от базата Сен Дизие на 20 март 2019, съобщават френски медии.

Човекът, който е летял на задната седалка в двуместния изтребител, е бил мъж, като е претърпял сериозни травми, включително на гръбнака, и е хоспитализиран. Говорител на френските военновъздушни сили съобщи, че състоянието му е стабилно и няма опасност за живота му.

Рафал е най-новият френски многоцелеви изтребител от следващо поколение, от който са поръчани над 250 самолета от френските ВВС.

Рафал е най-новият френски многоцелеви изтребител от следващо поколение, от който са поръчани над 250 самолета от френските ВВС.

Инцидентът е възникнал, докато самолета изпълнява тренировъчна мисия. Пилотът е успял да приземи машината успешно, като е получил само наранявания по ръцете от счупени стъкла.

Френските медии описват случката, като „много странна“. ВИП личности и журналисти често участват в т.нар. „ориентировъчни“ полети за комуникационни и информационни цели. На случайните пътници се дават подробни инструкции преди полет, които покриват стандартните аварийни процедури, кокпит оборудването и т.н. Ясно се обяснява какво може и какво не може да се пипа. Ръчката на катапултиращата система е сред нещата, на които се обръща специално внимание.

От ВВС не съобщават дали става въпрос за случайно или умишлено активиране на системата, като е започнало официално разследване.

снимка: Armee de l’air

Свързани теми

Предишна публикация
ВИДЕО: За първи път в кокпита на легендарния стелт B-2
Следваща публикация
Турция очаква още 2 F-35
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa приземява 150 самолета

Германската авиокомпания Lufthansa обяви, че спира 150 от общо 770 самолета в групата, заради „извънредни…

Alitalia намалява маршрути и флот

Новият администратор на Alitalia информира синдикатите за планираното намаление на операциите на италианския превозвач. Самолетите…
Меню