Трима кандидати за банкрутиралата Germania

28 прочитания

Авиокомпания Germania трябва да бъде продадена накуп, а не разделена на парчета. Това е мнението на временния администратор на компанията, която в началото на февруари обяви банкрут.

До момента, 4 март 2019, са отправени общо три оферти за изкупуване на части от авиокомпанията от различни кандидати. Според германските закони, в такава ситуация компанията може да продължи да поддържа оперативна ефективност и да изплаща заплати на персонала.

Предложенията са отправени за по-голямата част от компанията, включваща мрежата от маршрути, фирмата за обслужване, поддръжка и ремонт на самолетите Germania Technik GmbH и една от обслужващите компании Germania Flugdienste GmbH, съобщава временният администратор Рюдигер Винберг. Две от направените предложения включват и ценови оферти. Третата страна също скоро се очаква да направи ценова оферта.

Една от причините за фалита е забавянето на доставките на нови самолети, като този А321

Една от причините за фалита е забавянето на доставките на нови самолети, като този А321

И трите предложения са от компании, тясно свързани с авиационния сектор, съобщават германските власти, но не уточняват за кои имена става въпрос. Това означава, че е напълно възможно да се стигне до потенциално поглъщане на цялата компания от бъдещия инвеститор, но при определени условия.

Според германското законодателство за фалитите обаче, подобна сделка не може да бъде приключена, докато съдът не започне гледането по същество на делото за банкрута.

Отделно от това се водят индивидуални преговори и с други компании от бранша, които са заинтересовани от отделни активи на Germania. Става въпрос за повече от 30 компании, които са се регистрирали в правната кантора, управляваща банкрута.

Администраторът Винберг се стреми към „трансферно реструктуриране“. Това би позволило прехвърлянето на бизнес операциите, полетни операции и части от авиокомпанията на друга фирма, свободна от тежести по фалита, но без да покрива исковете на пътниците, които сериозно биха затормозили процеса.

Bulgarian Eagle e 100% собственост на Germania и не е засегната финансово от фалита, въпреки че и двата самолета на авиокомпанията са запорирани.

Bulgarian Eagle e 100% собственост на Germania и не е засегната финансово от фалита, въпреки че и двата самолета на авиокомпанията са запорирани.

Пътниците вероятно няма да получат парите си за вече продадените билети обратно, тъй като това би създало допълнително финансово бреме на потенциалния купувач и затруднило сделката.

Една от дъщерните компании, регистрираната в Швейцария Germania Flug вече намери купувач в лицето на собственика на косовската туристическа компания Air Prishtina.

Базираната в Берлин Germania, която има 1700 служители, фалира в началото на февруари. Тя обслужва предимно дестинации в Средиземноморските държави и през 2018 е превозила над 4 милиона пътници.

снимки: Germania

Свързани теми

Предишна публикация
CAPA очаква консолидация в авиосектора в ЦИЕ
Следваща публикация
A320 на Lauda Air затвори Станстед за няколко часа
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizzair наема пилоти

Най-голямата лоукост авиокомпания в Централна и Източна Европа обяви, че от 1 октомври 2021г възстановява…
Меню