Летище Белград с нов терминал и писта до 2024

194 прочитания

Новият оператор на белградското летище Никола Тесла действа бързо и с размах, след като стартира 35-годишната концесия през декември 2018. Компанията подписа договор с гръцката строителна фирма Терна, част от конгломерата GEK Terna, за 262 милиона евро за дейности по строителство и ремонт на летището. Договорът включва работа по сградите на терминала, маневрените площи и пистата за излитане и кацане.

В официално съобщение на гръцката компания се казва, че „фокус на договора са редица инфраструктури промени, целящи разширяването капацитета и операциите на летището, които ще позволят на оператора и авиокомпаниите да открият нови маршрути и да увеличат значително потока на пътници и товари, следвайки икономическото развитие на сръбската държава.“

През 2018 Летище Белград приема над 5 640 000 пътници и 58 859 самолетодвижения, отбелязвайки ръст с около 5.4% спрямо предходната година. VINCI Airports възнамерява да увеличи трафика до над 8 милиона годишно до 2024

През 2018 Летище Белград приема над 5 640 000 пътници и 58 859 самолетодвижения, отбелязвайки ръст с около 5.4% спрямо предходната година.
VINCI Airports възнамерява да увеличи трафика до над 8 милиона годишно до 2024

Договора включва ангажимент по строителството на изцяло нов терминал с обща площ от над 42 000 кв.м и пълен ремонт на съществуващия терминал. Ще бъде изградена изцяло нова, втора писта за излитане и кацане с дължина от 3500 метра, докато съществуващата 3400-метрова полоса ще бъде напълно рехабилитирана.

Предвижда се още изграждането на 9 нови пътеки за рулиране, разширяване и рехабилитация на съществуващия перон и изграждане на втори, напълно нов перон с площ от над 55000 кв.м. Терна ще отговаря за разширяване на анти-обледенителните площадки с нови 6200 кв.м, изграждането на нов автомобилен паркинг на много нива с капацитет от 2400 места и изграждане на напълно нова инфраструктура пред пътническите терминали.

Сред останалите проекти по договора, които трябва да бъдат завършени до 2024 година са нова отводнителна система, разширяване и удължаване на пътната връзка с Белград с 3400 метра, система за видеонаблюдение и нова хоризонтална и вертикална сигнализация и маркировка. Ще бъдат изградени и допълнителни инсталации за водопречистване, отоплителна и метеорологична станция, както и мини електроцентрала със слънчева енергия.

снимки: Летище Белград

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Ла Гуардия в Ню Йорк затваря заради Тръмп
Следваща публикация
38000 полета до и от Варна и Бургас за 2018
194 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Raytheon и United Technologies обединяват сили

Двата американски гиганта в авиокосмическата индустрия сливат операции, за да създадат една от най-големите глобални…

Ryanair набира пилоти за София

Warsaw Aviation набира пилоти за B737 за полското подразделение на Ryanair Group, авиокомпания Buzz. Търсят…
Меню