Wizz Air и Ryanair с по-малко маршрути от София от ноември

103 прочитания

Двете най-големи нискоразходни авиокомпании, опериращи от София обявиха почти едновременно, че от ноември 2017 спират някои от полетите си от българската столица. Промените влизат в сила почти незабавно, защото зимното разписание влиза в сила в края на октомври, а от 6 ноември обслужването на тези дестинации ще бъде преустановено. И двата превозвача твърдят, че става въпрос за временна мярка само през зимния сезон.

3 дестинации по-малко с Wizz Air

Унгарският превозвач спира полетите си до три дестинации във Великобритания – Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд. Официалната причина е, че резултатите от обслужването им не е отговорило на очакванията на авиокомпанията и през зимния сезон то е нецелесъобразно. Освободения ресурс ще се използва за оптимизиране на мрежата от София, където Wizz има базирани 7 самолета. По всяка вероятност ще бъдат увеличени честотите по някои от ключовите маршрути на компанията през зимния сезон, а от лятото се откриват и нови линии до Лисабон и Малага. В момента Wizz обслужва 34 дестинации от София. От 6 ноември компанията ще лети до само една точка във Великобритания – Лондон-Лутън.

5 дестинации по-малко с Ryanair

Ирландската авиокомпания обяви, че прекратява обслужването на общо 34 маршрута, като 5 от тях са от София. От ноември спират полетите до Валенсия-Кастейон; Мюнхен-Меминген; Пиза; Стокхолм-Скавста; Венеция-Тревизо. Всички спрени маршрути са посочени тук:

suspended

Проблемите на Ryanair започнаха с отмяната на над 2000 полета от септември до края на октомври, поради организационни проблеми. Както Авиофорум първи написа, става въпрос за критичен недостиг на пилоти, в резултат от масовото напускане на летателен състав от компанията от началото на годината, основно поради неблагоприятни условия за работа и по-добри предложения от конкуренти. Авиокомпанията вече стартира масивна кампания по набиране на нови пилоти, но предвид глобалния недостиг на квалифицирани кадри, намирането ще отнеме време и значителен ресурс. Ryanair вече потвърди и официално, че ревизира прогнозите си за разтеж през зимния сезон, като те се преобръщат напълно и сочат забавяне на растежа и приземяване на поне 25 самолета от флота, който вече надхвърля 400 машини. Според ASCEND в периода ноември 2017 – март 2018 ще бъдат отменени общо над 18 000 полета и засегнати над 400 000 пътници със закупени билети.

Всички пътници, които вече имат резервации за полети по отменените маршрути имат право на пълна компенсация.

снимка: wikimedia.commons

Свързани теми

Предишна публикация
Най-голямото призрачно летище в света
Следваща публикация
Неволите на Ryanair
103 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Южна Корея ще получи още 4 F-35A

С допълнителната доставка броят на самолетите от този тип на Корейския полуостров се увеличава до…
Меню