Wizz Air и Ryanair с по-малко маршрути от София от ноември

103 прочитания

Двете най-големи нискоразходни авиокомпании, опериращи от София обявиха почти едновременно, че от ноември 2017 спират някои от полетите си от българската столица. Промените влизат в сила почти незабавно, защото зимното разписание влиза в сила в края на октомври, а от 6 ноември обслужването на тези дестинации ще бъде преустановено. И двата превозвача твърдят, че става въпрос за временна мярка само през зимния сезон.

3 дестинации по-малко с Wizz Air

Унгарският превозвач спира полетите си до три дестинации във Великобритания – Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд. Официалната причина е, че резултатите от обслужването им не е отговорило на очакванията на авиокомпанията и през зимния сезон то е нецелесъобразно. Освободения ресурс ще се използва за оптимизиране на мрежата от София, където Wizz има базирани 7 самолета. По всяка вероятност ще бъдат увеличени честотите по някои от ключовите маршрути на компанията през зимния сезон, а от лятото се откриват и нови линии до Лисабон и Малага. В момента Wizz обслужва 34 дестинации от София. От 6 ноември компанията ще лети до само една точка във Великобритания – Лондон-Лутън.

5 дестинации по-малко с Ryanair

Ирландската авиокомпания обяви, че прекратява обслужването на общо 34 маршрута, като 5 от тях са от София. От ноември спират полетите до Валенсия-Кастейон; Мюнхен-Меминген; Пиза; Стокхолм-Скавста; Венеция-Тревизо. Всички спрени маршрути са посочени тук:

suspended

Проблемите на Ryanair започнаха с отмяната на над 2000 полета от септември до края на октомври, поради организационни проблеми. Както Авиофорум първи написа, става въпрос за критичен недостиг на пилоти, в резултат от масовото напускане на летателен състав от компанията от началото на годината, основно поради неблагоприятни условия за работа и по-добри предложения от конкуренти. Авиокомпанията вече стартира масивна кампания по набиране на нови пилоти, но предвид глобалния недостиг на квалифицирани кадри, намирането ще отнеме време и значителен ресурс. Ryanair вече потвърди и официално, че ревизира прогнозите си за разтеж през зимния сезон, като те се преобръщат напълно и сочат забавяне на растежа и приземяване на поне 25 самолета от флота, който вече надхвърля 400 машини. Според ASCEND в периода ноември 2017 – март 2018 ще бъдат отменени общо над 18 000 полета и засегнати над 400 000 пътници със закупени билети.

Всички пътници, които вече имат резервации за полети по отменените маршрути имат право на пълна компенсация.

снимка: wikimedia.commons

Свързани теми

Предишна публикация
Най-голямото призрачно летище в света
Следваща публикация
Неволите на Ryanair
103 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Jeju Air си поръча 40 737 MAX

Най-голямата лоукост авиокомпания в Южна Корея направи твърда поръчка за 40 боинга 737 MAX с…

Adria полита на Superjet

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят…

A321neo променя играта

Анализаторите са единодушни, че новият A321neo ще промени играта в много отношения, когато самолетът излезе…
Меню