Съдът блокира сливането на Boeing и Embraer

14 прочитания

Бразилски съд в Сао Пауло блокира споразумението за сливане между американския гигант Boeing Co. и бразилския самолетостроител Embraer SA. Първоначално решението е валидно до края на текущата 2018 година и в резултат от обжалване на сделката от страна на бразилската Работническа партия.

Според условията на постигнатото споразумение, Boeing ще държи 80% от бъдещия джойнт-венчър, а бразилската компания останалите 20%. Съдията обаче, е спрял всякакви решения от страна на Ембраер, свързани с прехвърлянето на гражданската дивизия на компанията под контрола на трети страни.

Embraer E2 е новото поколение на изключително популярното регионално семейство E-Jets. Този Е190-Е2 наскоро завърши световната си обиколка по представяне на новите модели.

Embraer E2 е новото поколение на изключително популярното регионално семейство E-Jets.
Този Е190-Е2 наскоро завърши световната си обиколка по представяне на новите модели.

В мотивите на съда се казва, че сделката е блокирана, за да се предотвратят всякакви търговски действия от страна на двете компании преди встъпването в длъжност на новата администрация на новоизбрания президент Болсонаро.

Споразумението за формиране на джойнт-венчъра между подразделенията за граждански самолети на двете компании беше подписано през юли, като сделката се оценява на 4.75 милиарда долара.

Новите Е2-Jets вече се популяризират, като Shark Jets заради забележителната окраска на тестовия Е-190

Новите Е2-Jets вече се популяризират, като Shark Jets заради забележителната окраска на тестовия Е-190

Ембраер е третия по големина световен производител на самолети и лидер на пазара за регионални джетове. По-рано тази година основният му конкурент, канадската Bombardier продаде мажоритарния дял от своето подразделение за гражданска авиация на европейския консорциум Еърбъс. В резултат от сделката Еърбъс преименува CSeries семейството на А220 и засили продажбите на модела по света.

снимки: Embraer

Свързани теми

Предишна публикация
IATA е оптимист за 2019
Следваща публикация
Wizzair с втори самолет във Варна от юли 2019
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню