A330-800 полетя за първи път

34 прочитания

Новият и най-малък член на семейството А330neo реализира първия си полет, с което стартира и официалната сертификационна програма за типа. Високоефективния джет дебютира с полет от четири часа и четири минути над Южна Франция, с екипаж от тестови пилоти и инженери от централата на Еърбъс в Тулуза.

A330-800-MSN1888-first-flight-air-to-air-053

Като втори член на новото семейство, А330-800 ще се маркетира като най-икономичния авиолайнер в началния сегмент с най-голяма далечина на полета. Той се присъединява към варианта -900, който се отличава с по-дълъг фюзелаж и предлага най-добрата цена за пътник/миля в средния клас. Големият брат съвсем скоро влиза в употреба в португалския национален превозвач TAP.

Тестовият екипаж в състав: Капитан Франсоа Баре; Втори пилот Майкъл Ридли; Борден инженер Людовик Жирар и инженерите Катрин Шнайдер и Хосе-Анхел Коругедо

Тестовият екипаж в състав: Капитан Франсоа Баре; Втори пилот Майкъл Ридли; Борден инженер Людовик Жирар и инженерите Катрин Шнайдер и Хосе-Анхел Коругедо

Версиите А330-800 и -900 споделят над 99% съвместимост на 330neo версиите, което улеснява максимално и подготовката на екипажите, включително и миграцията на тайп-рейтингите от предходното семейство А330. Общо двете моделни линии са най-продаваните самолети в средния клас в историята.

Вариантът А330-800 има капацитет от 257 пътници в конфигурация с три класи, докато -900 побира 287 пътници. В туристическа конфигурация моделът може да побере до 329 пътници.

A330-800-First-Flight-Infographic

Естествено, новият модел ще се доставя и с новата иновативна пътническа кабина на Еърбъс по концепцията Airspace by Airbus с LED осветление, модерна развлекателна система на борда и концептуални нови тоалетни.

И двата модела разчитат на двигатели Trent 7000 на Rolls Royce, които им осигуряват значително намаляване на разхода на гориво с до 25% в сравнение с предишната моделна линия. -800 има далечина на полета до 8 150 морски мили, което му позвалява да лети нонстоп от югоизточна Азия до Европа.

[foogallery id=“3221″]

снимки: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing издаде предупреждение за 737 Max
Следваща публикация
Icelandair изкупува лоукоста WOW Air
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Beluga XL влезе в експлоатация

Най-големият самолет от семейството на Airbus, способен да превозва по 2 крила за A350XWB, вместо…

TAP Portugal рестартира полетите

Португалският национален превозвач TAP Air Portugal обяви подновяването на операциите си, въпреки продължаващото развитие на…

Как се появяват кодовете на ICAO

Международната гражданска авиация превозва над 4 милиарда пътници годишно. Това нямаше да е възможно без…
Меню