Emirates иска да погълне Etihad

15 прочитания

Emirates се оглежда за възможности да погълне най-близкия си конкурент, Etihad Airways от Абу Даби, според неназовани източници от двете авиокомпании, цитирани от Bloomberg. Ако мегасделката стане факт, това ще доведе до създаването на най-големия авиопревозвач в света по брой превозени пътници.

Преговорите, за които се твърди, че са все още в начален етап, имат за цел базираната в Дубай Emirates да поеме изцяло основния бизнес на базираната в съседното емирство Абу Даби, Etihad. В сделката няма да бъде включена дивизията за поддръжка на самолети на Etihad Maintenance, както и другите дъщерни компании на дружеството.

PHOTO-A380-Emirates-RR_resize

От двете авиокомпании първоначално са отказали коментар, а после са опровергали информацията. Ако бъде сключена подобна сделка, новата авиокомпания би изместила от лидерското място по пътнически трафик Американ Еърлайнс, която в момента е номер едно с пазарна капитализация от 19.2 милиарда долара.

Сделката няма да мине без благословията на емирите на Дубай и Абу Даби, които са най-богатите емирства в ОАЕ. Двете авиокомпании са директни конкуренти, като властите в двете емирства наляха милиарди в разработката на флотите и инвестираха още милиарди в строителството на ултрамодерни летищни комплекси.

Emirates е най-големия световен оператор на мегаджъмбото А380 с близо 100 такива самолета във флота, докато Etihad има по-голямо разнообразие от модели, включително и тяснофюзелажни А320. Etihad изпитва финансови затруднения през последните години, като през 2017 отбеляза най-голямата си годишна загуба досега. В началото на 2018 започна преструктуриране на бизнеса й, като превозвачът започна да изтегля инвестициите си от различни авиокомпании по света. Това доведе до фалита на европейската Air Berlin, а по-късно и на Etihad Regional. Компанията започна изтегляне от най-големия индийски превозвач Jet Airways, а до края на годината предстои излизането й и от Air Serbia.

Авиокомпаниите, в които Etihad има сериозно участие

Авиокомпаниите, в които Etihad имаше сериозно участие само до миналата година. 3 от тях вече не съществуват.

И докато председателя на борда на Емирейтс Шейх Ал-Мактум и президентът Тим Кларк многократно обявяваха в миналото, че нямат интерес от сливане с конкурента си, то промените в глобалния икономически климат дават все повече индикации за сближаване на двете емирства, които са едни от най-големите световни износители на петрол. Сближаването на операциите на мегакомпании от двете страни на бариерата би увеличило конкурентноспособността им не само в региона, но и на глобалния пазар.

снимки: Emirates & Etihad

Свързани теми

Предишна публикация
South African Airways банкрутира
Следваща публикация
Европа-Сидни нонстоп с Turkish от 2019
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Jeju Air си поръча 40 737 MAX

Най-голямата лоукост авиокомпания в Южна Корея направи твърда поръчка за 40 боинга 737 MAX с…

Първи 737 MAX за Air China

Air China посрещна първия си Boeing 737-8 MAX 8. Китайският национален превозвач е първи в…
Меню