Опашките на Хийтроу стигнаха 2,5ч

37 прочитания

Проверката на паспортите на летище Хийтроу вече отнема 2,5 часа, съобщава ББС. На 30 и 31 юли 95% пътниците извън Европейската икономическа общност са чакали повече от 45 минути, което е целта на властите.

Данните са от Virgin Atlantic, които обявиха възмущението си.

През това лято британското правителство разположи още 200 гранични служители за проверка на документите.

Според събраните данни най-дългите опашки са се образували на 6 юли, когато пътниците извън страни на Европейската икономическа общност /общо 31/ са чакали 2ч. и 36 мин.

Гражданите на ЕС, Европейската икономическа общност и Швейцария могат да използват електронните портали на паспортния контрол на Хийтроу, но паспортите на гражданите на всички други страни трябва да бъдат проверени от служител на Гранична полиция.

Шефът на British Air Алекс Крус също критикува дългите опашки на лондонското летище. В писмо до Таймс той написа, че са „значително по-зле” от други големи хъбове по света.

Министерството на вътрешните работи на Великобритания /Хоум офис/ тогава отговори, че граничният контрол се извършва според уговорените срокове – 25 мин максимум чакане за граждани на Европейската икономическа общност и 45 мин за лица извън нея.

Heathrow Airport, Terminal 2A, check-in hall, November 2015.

Според сайта на Хийтроу, времето за чакане на опашките се измерва чрез събиране на биометрични данни /лицево разпознаване/ на пътниците, влизащи и излизащи от зоната на проверки. Биометриката се трие след 65 минути, а анонимните данни за транзита се пазят 120 дни.

В момента Хийтроу работи с 2 писти, на които кацат и излитат самолети по 200 дестинации в 84 страни. След одобреното разширение и строеж на трета писта, летището почти ще удвои броя на обслужваните пътници до 130 милиона на година /от 76 милиона за 2016/. За първите 6м на 2018 Хийтроу обяви 38 милиона обслужени пътници /2,5% ръст/.

Снимки: Летище Хийтроу.

Свързани теми

Предишна публикация
Летищата в Канада увеличават капацитета
Следваща публикация
Turkish Airlines готви операцията по преместване на новото летище
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню