Проектът за нов изтребител в детайл

4 прочитания

Министерството на отбраната публикува проекта за инвестиционен разход за купуване на нов тип боен самолет.

От него става ясно, че търсим общо 16 нови или употребявани самолети, произведени в страна от НАТО или ЕС и искаме да получим първите 8 до 3г.

Става ясно още, че преди 4 години сме поискали и оферти за Рафал и МиГ 29М /за 700 млн лв без ДДС/, но сега новите писма с искане за оферта ще бъдат актуализирани и с бюджет от 1,8 млрд лв без ДДС на разсрочено плащане за 9 години.

Предвидената поддръжка е само за първите 3 години.

Проектът за нов изтребител е актуализация според решението на парламента от 2 юни 2016 и отговорите на искането за оферта /Request for Proposal – RFP, рег. № RN217003-001-04/3-51/27.10.2016г./ до потенциалните страни-доставчици на многоцелеви изтребители.

Министерството на отбраната има готовност след приемането на последния проект за направи ново Искане /RFP/ до потенциални доставчици.

Параметрите на проекта

 • Придобиване на 16 самолета;
 • На 2 етапа: 8+8 (или в друго съотношение, според параметрите на договора);
 • Доставка в първия етап: в три последователни години, до 24 месеца от подписване на договора;
 • Оперативна готовност за Air Policing – в края на третата година от подписване на договора и пълна оперативна готовност в края на петата година;
 • Бюджет: 1,8 млрд лв с ДДС, включващ поддръжка само за първите 3 години.

Пилоти

Броят на подготвените пилоти е бил основен критерий за определяне на Air Policing от 2 самолета и 2 пилота за денонощие, е записано в проекта. Според разчетите на МО задачата може да се изпълнява от 30 пилоти /без промяна на законодателството/, при максимален нальот от 180 часа на година /според стандартите на НАТО/ и 80 часа санитарен минимум. Стандартите предвиждат годишен нальот от 2800-3000 часа общо за всички налични пилоти и самолети, което определя и изисквания минимален брой от 16 машини.

Условия

Проектът предвижда придобиване и на въоръжение, спомагателни системи за обучение, наземно техническо оборудване, поддръжка / Performance-Based Logistics за първите 3 години/ и дългосрочен договор за поддръжка.

Правителството е записало още, че ако цената позволява, може да купи повече самолети през първия етап на проекта.

За изпълнението му ще работят екипи от министерствата на отбраната, икономиката и финансите, с водеща роля за Министерството на икономиката.

aviobaza vrajdebna

Оферти

От документа, качен за публичен достъп в сайта на МО се вижда, че през 2011 година България е получила 15 предложения от 9 държави за нови и употребявани изтребители в резултат от изпратеното запитване за информация (RFI) през 2010 година, включително:

 • Eurofighter Tranche 3 – нови,
 • МиГ-29М/М2 – нови,
 • F-16 блок 50/52 – нови
 • F/A-18 E/F Super Hornet – нови,
 • Rafale – нови,
 • Gripen C/D – нови.

project fighter for Bulgaria

През 2016 България решава, че нови Gripen C/D,  употребявани F-16 MLU от Португалия и употребявани Eurofighter Typhoon T1 биха отговорили най-добре на изискванията по проекта.

Сега, предвид новия бюджет и актуализирания проект, правителството смята да иска оферти за нови:

 • F-16V блок 60 (или 70),
 • F/A–18E/F Super Hornet,
 • Eurofighter Tranche 3,
 • Dassault Rafale,
 • Gripen C/D

или употребявани самолети, както е записано в таблицата:

newREF

Според информации от различни източници, запитванията на оферти (RFP – Request for Proposals) вече са изпратени до САЩ, Португалия, Израел, Италия, Франция и Швеция.

Интересното този път е, че САЩ възнамеряват да предложат актуализирана оферта, както за нови F-16V, така и за нови F/A-18E Super Hornet. Последните бяха предложени на България и през 2001 година на много изгодна цена от производителя Boeing, заедно с пакет за индустирално и отбранително сътрудничество, но и тогава процедурата се провали. Към настоящия момент американската страна и производителя Lockheed-Martin изпитват затруднения по реализацията на нови F-16V към експортни пазари, като програмата и производството са на първоначален етап на замразяване за неопределено време.

Израел и Португалия продължават да са заинтересовани от предлагането на употребявани F-16, съвместно със САЩ, като първата все по-настойчиво лобира за своите модернизирани изтребители, въпреки че не е сигурно, дали те могат да отговорят на друг много ключов критерий, записан в проекта, а именно:

„Употребяваните самолети да притежават остатъчен ресурс не по-малък от 50% от назначения технически ресурс и не по-малко от 50% от назначената календарна  продължителност на експлоатация (ако има такава), но не по-малка от 20г.“

Франция и производителя Dassault са очевидно окуражени от посещението на президента Румен Радев и полетът му с Rafale, като също се очаква да се включат с оферта за нови и/или употребявани изтребители от този тип. Страната наскоро спечели нови сделки за продажба на самолета в Египет, Катар и Индия. Потенциални клиенти са още Белгия, Канада, Финландия, Малайзия и ОАЕ.

Италия и Германия вероятно отново ще оферират Eurofighter Typhoon, но този самолет е твърде скъп, за да отговори на стрикните критерии по проекта.

Най-сериозна продължава да бъде шведската страна, като офертата за нови Gripen C/D със сигурност ще бъде подновена, заедно с потвърждение за готовност за доставка на първите самолети в рамките на само 1 година от подписване на договор. Самолетът не само разполага с пълна оперативна съвместимост по стандартите на НАТО, но и дава възможности за изгодна логистична поддръжка и дългосрочен ангажимент за инвестиции към българската индустрия.

Изпълнението на проекта за нов тип самолет е свързан и с освобождаване на радиочестотен спектър и изпълнение на изискването за Единно европейско небе.

Може да прочетете целия проект в сайта на МО.

Интересно е, че проектът се публикува с MS Word, вместо в .pdf.

Снимки: Авиофорум и SAAB

Свързани теми

Предишна публикация
Ще удължават летателната годност на 14 Су-25
Следваща публикация
KC-46 накара Boeing да намали прогнозата за военното производство
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Продава ли се Су-57?

Русия показа петото си поколение стелт Су-57 /известен като ПАК ФА, перспективен авиокомплекс за фронтова…

Неволите на Ryanair

Райънеър навлезе в сериозна оперативна и комуникационна криза, след като на 16 септември превозвачът бе…
Меню