Ryanair с 10% ръст на печалбата въпреки кризата

104 прочитания

Нискоразходнтата авиокомпания Ryanair регистрира 10% ръст на нетната си печалба, въпреки хилядите анулирани полети през есента и зимата на 2017 и въпреки ръста на цената на петрола.

Благодарение на ръста на пътниците, най-големият нискоразходен авиопревозвач в Европа отчете печалба от 1,45 милиарда евро, каквито бяха очакванията.

За 2018-2019 авиокомпанията очаква спад на печалбата заради по-скъпия петрол, който ще увеличи сметките й за керосин.

Нови дестинации от Атина

В началото на летния сезон в Европа Ryanair продължава агресивната си политика на разширяване на маршрутите.

Авиокомпанията добави към полетите си от Атина нови дестинации: Билунд /Дания/, Лаперанта /Финландия/ и Жешов /Полша/. От трите дестинации само за полетите Билунд-Атина ще има конкурент – Primera Air.

От Шанън разширява дестинациите с Бристъл и Ливърпул, без конкуренция.

О’Лийри очаква някои авиокомпании да не изкарат зимата

Ryanair предупреди за високите цени на петрола и разходите за горива, които потенциално могат да извадят от пазара някои нейни конкуренти още
през 2019.

„Ясно е, че 80 щатски долара за барел петрол ще нанесе щети в Европа тази зима“, каза пред CNBC директорът на най-големия нискоразходен превозвач в Европа Майкъл О’Лийри.

„Петролът ще е фактор, но мисля, че ще донесе и промяна в конкуренцията в Европа. Някои от тези авикомпании, които не успяха да спечелят, когато петролът струваше 40 долара за барел миналата година, не вярвам да оцелеят тази зима, ако петролът остане толкова скъп“.

Ирландската авиокомпания отчете рекордна годишна печалба въпреки проблемите си с изпълнение на графика заради спорове с пилотите.
Ryanair каза, че очаква лек спад на придодите тази година.

Песимизмът й е в рязък контраст с втората по големина нискоразходна авиокомпания в Европа, easyJet, която миналата седмица обяви, че очаква 30% ръст на печалбата заради силното търсене и банкрута на по-малките й конкуренти.

Няма пилоти в Европа

Ryanair предупреди, че за пръв път от 5г печалбата й може да намалее заради разходите за труд и петрол, което може да изхвърли от бизнеса по-слабите й конкуренти.

Лоукост авиокомпанията бе принудена да увеличи заплатите и да признае синдикатите след протестите на пилотите миналата година. О’Лийри каза, че прогнозата за 2018 зависи много от цената на петрола и ранното излизане на Norwegian Air Shuttle ASA, което ще намали капацитета и ще вдигне цените.

О’Лийри очаква свит пазар за опитни пилоти за всички европейски авиокомпании през следващата година.

Ryanair сключи споразумения с пилотските синдикати във Великобритания и Италия и постигна напредък със синдикатите на  кабинния състав във Великобритания и Испания, но предупреди, че може да се очакват локални стачки, защото преговорите продължават.

Компанията очаква ръстът на пътниците да намалее и нивото на затоварване да остане без промяна.

Снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
Гладните за пилоти авиокомпании наемат инструктори
Следваща публикация
Пилоти спасяват мигранти в морето
104 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair набира пилоти за София

Warsaw Aviation набира пилоти за B737 за полското подразделение на Ryanair Group, авиокомпания Buzz. Търсят…

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…
Меню