F-16 и Gripen са на финала и в Хърватия

21 прочитания

Хърватското министерство на отбраната съобщи, че е получило общо четири оферти в търга за придобиване на ескадрила от 18 бойни самолета. Офертите са от САЩ, Израел и Гърция за нови и употребявани F-16 и от Швеция за нови Gripen C/D. Хърватското правителство обяви, че следва процес на оценка на офертите, както за съответствие с изискванията на техническото задание, така и с политическа оценка спрямо нуждите на страната. Ключови параметри на процедурата по оценяване и избор, освен характеристиките и способностите на самолетите, ще бъдат разпределени в още три сегмента: междуправителествен договор, цена и пакет за индустриално сътрудничество.

Хърватия трябва да замени остарелите си Миг-21, а новите самолети трябва да постъпят на въоръжение до средата на 2020 година. Запитванията за оферти бяха изпратени през юли, включително и до Южна Корея, която се очакваше да предложи своите FA-50, но Сеул в крайна сметка не е изпратил никаква оферта.

Източници от хърватското министерство на отбраната посочват, че предлаганите от САЩ самолети са както употребявани F-16C, така и фабрично нови F-16V серии. Не се съобщават подробности относно конкретните модификации на моделите или предлаганото въоръжение, но тези параметри до голяма степен оказват влияние и върху окончателната стойност на сделката.

Свързани теми

Предишна публикация
105 години българска военна авиация
Следваща публикация
Ховърбайк Калашников, който не стреля
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-16: Made in India

F-16 Block 70, най-напредналия наследник на семейството Fighting Falcon, ще се произвежда частично в Индия.…

Alaska поръча още 23 B737 MAX

Американската Alaska Airlines и Boeing подписаха нов договор за доставката на допълнителни 23 броя Боинг…
Меню