Франция стартира Архангелите

Falcon8X. Графика: Dassault Aviation

Военният министър на Франция Флоранс Парли обяви на 18 ноември 2019 старта на програмата Archange за разузнавателни самолети ново поколение.

Три фалкона 8Х на Dassault Aviation са снабдени с „универсални възможности за електронна война”.

Френското правителството обяви по време на авиосалона в Бурже, че смята да купи трите самолета и очаква доставките им да започнат от 2025г.

Модифицираните Falcon 8X ще са оборудвани със SIGINT – системата за събиране на данни от сигнали и с CUGE /универсални възможности за водене на електронна война/ на Thales, която може едновременна да засича радио- и радарни сигнали. Данните се обработват с изкуствен интелект.

Falcon8X на авиосалона в дубай 2019. Снимка: Dassault Aviation

Falcon8X на авиосалона в дубай 2019. Снимка: Dassault Aviation

Още миналата година Франция реши да смени двата си стари Transall C-160G Gabriel, които се използват в електронния ескадрон 45 в базата Еврьо-Фовил западно от Париж от 1989г.

Dassaul и основният им партньор в електрониката Thales обсъждат от 10 години новата платформа за събиране на сигнали SIGINT, базирана на сериите Фалкон. Програмата Archange /Архангелът, фр./ е част от програмата на френската армия 2019-2025г, която трябва да осигури увеличение до 2% от БВП на военните разходи на Париж.

Програмата предвижда 198 милиарда евро разходи за отбрана за 2019-2023 и общо 295 милиарда евро за 2019-2015.

 

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook