Embraer очаква сделката с Boeing през март 2020

Embraer E195-E2. Снимка: Embraer

Бразилският производител първоначално разчиташе да финализира сделката с американската Boeing през тази година, но сега очаква отлагане до началото на следващата.

Boeing отново отложи сделката заради продължаващото преразглеждане на договора от европейските антитръстови регулатори, каза финансовият директор на Embraer Нилсен Салдаго.

Бразилската компания не очаква приключване на европейското изследване преди март, каза Салгадо.

Сделката предвижда Boeing да купи 80% дял в гражданското подразделение на Embraer за 4,2 милиарда щатски долара и включва и програмата E-Jets.

Европейските регулатори спряха антитръстовото разследване на планираната американска инвестиция, защото нямали достатъчно информация от двете компании.

ЕК разследва сделката.

Брюксел предупреди, че тя може да доведе „до по-високи цени и по-малко избор” в света.

На 11 ноември Европейската комисия обяви, че „спира часовника” и оценката й на сделката може да стане едва след като получи исканата информация.

Ако Boeing поеме регионалните самолети на Embraer, това ще му даде повече предимство в този пазарен сегмент и дори ще го изведе до позиция, превъзхождаща тази на европейския производител Airbus.

През октомври европейският регулатор не видя никакви потенциални конкуренти от Китай, Япония или Русия, които да са в състояние да заемат мястото на Embraer сред Airbus и Boeing на пазара на 100-150-местните самолети.

Първоначално Брюксел обещаваше да приключи оценката си на сделката до 20 февруари.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook