Beluga XL влезе в експлоатация

Най-големият самолет от семейството на Airbus, способен да превозва по 2 крила за A350XWB, вместо само едно, направи първия си редовен полет на 13 януари, съобщи производителят.

Самолетът има 30% повече товарен капацитет от предшественика си.

Beluga XL. Снимка: Airbus

Beluga XL. Снимка: Airbus

Първата от шестте Beluga XL ще лети заедно с предишните Beluga ST и през 2020 и 2023 ще бъдат добавени останалите самолети. Програмата стартира през ноември 2014 и е поредното постижение на Ербъс.

Самолетът получи сертификат от EASA през ноември 2019г след интензивни тестове – 200 тестови полета, или общо над 700 часа.

Дълъг 63 метра и широк 8м, Beluga XL има най-големия товарен отсек от всички карго самолети, които летят по света в момента. Снабден е с двигатели Rolls-Royce 700.

Може да превозва до 50 тона и да лети до 4000 км. Airbus продължава да транспортира частите за самолетите, които произвежда в 11 страни в Европа по суха, вода и въздух до двата завода за крайно сглобяване на самолети – Тулуза, Франция и Хамбург, Германия.

First BelugaXL delivered to ATI - On ground

A300-600 ST може да пренася най-обемните товари за граждански или военни цели. Beluga ST е дълга 56 метра и широка 7,3м.

 


Супертранспортерите на Airbus са общо пет. Те осигуряват плавното производство в паневропейската мрежа на консорциума. Новото поколение белуги един ден трябва да заменят напълно ST версията.

Beluga XL с Patrouille de France. Снимка: Airbus

Beluga XL с Patrouille de France. Снимка: Airbus

В природата белугата е единствен в своя род кит от Северния ледовит океан. Приликата може да се види в тези кадри с дрон на National Geographic.

1 Comment

  1. Achtung

    15/01/2020 at 10:44

    Това на графиката, не прилича на въпросната Белуга 🙂

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook