ЕК одобри държавна помощ за Фрапорт България за 2020

Операторът на морските летища в България Фрапорт Еърпорт Туин Стар мениджмънт бе одобрен от ЕК за държавна помощ от 4,4 милиона евро заради коронакризата.

Компанията ще може да отложи плащането на концесионните такси към бюджета, за да може да разполага с ликвидност на фона на намалелия трафик заради ограниченията в ЕС при Covid-19, съобщи ЕК на 17 август 2020г.

„Публичната подкрепа ще бъде под формата на отлагане на плащането на концесионните такси, дължими от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, дружеството, управляващо двете летища, на българското правителство, което притежава инфраструктурата на летищата. Целта на мярката е да се помогне на двете летища да се справят с недостига на ликвидни средства, пред който са изправени поради избухването на коронавируса, като се намалят разходите на летищния оператор“, съобщи Европейската комисия в мейл до медиите.

През лятото на 2020г. Wizzair базира трети самолет на летище Варна и откри целогодишни маршрут до Прага и Виена, а Ryanair поднови полетите от Бургас.

Въпреки това периодично и едностранно променяните правила за пътуващите между различни страни в ЕС затрудняват планирането за туристите и авиокомпаниите, което носи загуби за бизнеса и общностите.

Асоциацията на авиокомпаниите IATA не спира да призовава правителствата в Европа да се координират за вдигане на ограниченията по границите и да намерят алтернатива на правилата за карантина, за да се сложи край на опустошенията в европейската авиация, предизвикани от Covid-19.

Полетите в Европа в последните месеци остават 50% под нивата за същия период на 2019г, въпреки че повечето страни разхлабиха някои ограничения за пътуване.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook