САЩ и Великобритания се разбраха за полетите след Брекзит

britishairways

Двете страни сключиха сделка „открито небе“, съобщи ББС, цитирайки министъра на транспорта на Великобритания.

Това означава, че авиокомпаниите ще продължат да летят от Великобритания до САЩ както при договора Открито небе между ЕС и САЩ в момента.

Британската сделка е едно от деветте двустранни споразумения в областта на въздухоплаването досега, заедно с договорите с Албания, Грузия, Исландия, Израел, Косово, Черна гора, Мароко и Швейцария.

Британското правителство все още е в преговори с Канада.

Сделката

Според договора, мажоритарно европейските авикомпании, които летят между Великобритания и САЩ ще могат да продължат да оперират по съществуващите маршрути, доколкото остават собственост на лица от ЕС или Европейската икономическа общност, или от Обединеното кралство.

Всяка друга авиокомпания обаче, която не е собственост или контролирана от британски лица и иска да започне да предлага трансатлантически полети след Брекзит, може да се наложи да иска разрешение от САЩ.

Гъвкавост

British Airways е собственост на IAG, която е регистрирана в Испания и има акционери от цял свят. Споразумението Открито небе на Лондон със САЩ ще й позволи да продължи презокеанските полети както преди.

Сделката е добра и за Virgin Atlantic, след като сър Ричард Брансън реши да си намали участието в авиокомпанията до 20% като продаде почти една трета от бизнеса на Air France-KLM.

Сделката, която британският премиер Тереза Мей предлага за одобрение в своята страна предвижда договаряне на цялостно транспорто споразумение за полетите между Острова и ЕС по време на преходния период. Това обаче няма да се случи, ако англичаните излязат от ЕС без сделка.

Снимка: British Airways.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook