EasyJet планира 25% капацитет до април

easyJet загуби надежда за връщане на зимните полети в Европа и насочи вниманието си към ликвидността и полетите догодина, по-точно към началото на април и Великденските празници.

Британската нискотарифна авиокомпания поиска помощ от британското правителството след като предупреди за първата годишна загуба от близо 850 млн. паунда (€937 млн.) за финансовата 2020 г. (приключила на 30 септември 2020 г.). Анализите показваха до сега загуба от около 790 млн. паунда.

Това е първото излизане на загуба на годишна база от създаването на авиокомпанията през 1995 г.

easyJet очаква да лети с 25% от капацитета си догодина.

Въпреки че в съобщението не се говори за допълнителна помощ, Skynews твърди, че авиокомпанията са поискали още подкрепа.

Пътниците резервират билетите си в последния момент и търсенето на дестинации се променя бързо, съобщава easyJet.

За последното тримесечие, приключило на 30 септември 2020 easyJet превози над 9 милиона пътници при повишени мерки за сигурност и летя с до 38% капацитет, а от сега до април 2021 г. планира 25% капацитет.

Ryanair планира да лети с 40% от капацитета си през октомври, но ирландците също казаха, че отписват зимния период.

След като приземи целия си флот на 30 март 2020г. заради локдауна във Великобритания, easyJet започна преструктуриране и събра 2,4 млрд. паунда от началото на пандемията. Получи заем от 600 млн. паунда от държавата, съкрати 4500 работни места, продаде самолети за 608 млн. паунда и събра от акционерите още 419 млн.

Въпреки  това директорът Йохан Лундгрен каза, че „авиацията продължава да е изправена пред най-голяма заплаха в историята и британското правителство трябва да засили пакета мерки, за да осигури на авиокомпаниите възможност да подкрепят възстановяването, когато започне”.

Според BBC „авиокомпанията е отворена за всякакви възможности“.

Индустрията е заплашена от фалити в близките месеци, предупреди директорът на IATA Александър де Жуниак на 6 октомври 2020 г. и настоя правителствата „да участват активно в подкрепа на финансите в целия сектор по време на тези невъобразино тежки времена”.

Международният съвет на летищата и IATA отново настояха за тестване на пътниците като алтернатива на карантинните мерки.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook