ACJ319neo чупи рекорди

A319-ACJ-01

Първият произведен Airbus ACJ319neo успешно извърши най-продължителния полет за самолет от семейството на А320 в историята. Полетът, изпълнен на 26 април, е продължил рекордните 16 часа и 10 минути по маршрут от Тулуза до северна Гренландия.

По време на полета е симулирана ситуация по правилата ETOPS 3 за полет при отказал двигател с продължителност до 180 минути от резервно летище. Някои от самолетите от семейството вече имат подобна сертификация, като новия А321neoLR.

Пет-членния екипаж на тестовия полет, заедно с пилота и Главен изпълнителен директор на K5 Aviation Ерик Шайд

Пет-членния екипаж на тестовия полет, заедно с пилота и Главен изпълнителен директор на K5 Aviation Ерик Шайд

Първият самолет от най-луксозното бизнес семейство не само на Еърбъс, но и изобщо, трябва да бъде на немската авиокомпания К5 в следващите месеци след приключване на полетните изпитания и получаване на окончателен сертификат за летателна годност.

ACJ319neo е най-малкият бизнес представител на семейството А320neo, което се отличава с новите си свръхикономични двигатели и характерните шарклети в краищата на крилото. NEO = new engine option или „опция с нови двигатели“.

Самолетът за K5 Aviation е оборудван с пет допълнителни централни горивни резервоара в товарния отсек и включва подобрения, като по-малка височина на кабината за подобрен пътнически комфорт.

ACJ = Airbus Corporate Jet и таргетира големи бизнес клиенти. До момента са поръчани 14 самолета от всички ACJneo версии от общо над 15 000 поръчани самолета от семейството А320.

Над 200 корпоративни самолета от Еърбъс са доставени до момента, летящи до всички континенти, включително Антарктида.

снимки: Airbus

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.