Еърбъс А350 на Japan Airlines се приземи в пламъци на летище Токио-Ханеда

924 прочитания

Пожарът е възникнал след сблъсък с друг самолет на японската брегова охрана

Пътнически самолет Еърбъс А350-900 на японската национална авиокомпания Japan Airlines с регистрация JA13XJ беше напълно унищожен след пожар, предизвикан от сблъсък с друг самолет при кацане на летище Ханеда в столицата Токио. Според първоначалните съобщения, вторият самолет е Bombardier Dash 8 с регистрация JA722A на японската брегова охрана.

На следващото видео се вижда момента на сблъсъка на пистата и възникването на пожара…

 

Това е вторият самолет от инцидента – Bombardier Dash 8 на японската брегова охрана, който по всяка вероятност е нарушил безопасната зона за кацане на летище Ханеда в Токио

Това е японският А350-900 с регистрация JA13XJ от инцидента на 2 януари 2024

Инцидентът стана в 17:47ч местно време на 2 януари при кацането на пистата в Ханеда на полет JL516 от Сапоро за Токио. От множеството видео-материали, включително от охранителните камери на летището, се вижда, че пламъците възникват първоначално в предната дясна част на самолета малко след кацането на писта 34R. В последващите съобщения вече се говори за сблъсък между двата самолета на пистата.

Самолетът е напълно унищожен от огъня в рамките на минути на пистата на летище Ханеда

Всички 367 пътници и 12 души екипаж на борда на пътническия А350 са евакуирани успешно и отведени на терминала, докато минути по-късно самолетът е напълно унищожен от пламъците.

Всички хора на борда на пътническия А350 са евакуирани в рамките на стандартните 90 секунди, благодарение няма жертви и сериозно пострадали от намиращите се в самолета

Според съобщенията на японските медии към момента няма информация за петима души, намирали се на борда на турбовитловия самолет на бреговата охрана, но неговият командир е оцелял.

Този А350 е доставен на японската авиокомпания само преди 2 години, а моделът е един от най-новите и съвременни пътнически самолети в света. Това е и първият мащабен инцидент с този тип и първата тотална загуба на самолет от семейството А350.

Още едно видео, на което се вижда евакуацията на пътниците от А350 през един от задните изходи на самолета, тъй като тези в предната част на блокирани от пламъците…

Един от официалните постове на японските медии с видео от инцидента…

Авиофорум продължава да следи информацията за инцидента и ще обновява статията тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Бългериън Еъруейз Груп детайлизира информацията за финансовите си резултати за деветмесечието
Следваща публикация
Дупка в корпуса и аварийно кацане за Боинг 737-9 на Alaska Airlines
924 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Spirit Airlines поръча 100 ербъса

Лоукост авиокомпанията от САЩ обяви, че ще купи 100 самолета A320neo за доставка през 2027г…
Меню