Finnair напълно изплати спасителния заем от Ковид-кризата

79 прочитания

Финландският национален превозвач се похвали с пълното изплащане на спасителния заем от държавата, който авиокомпанията взе, за да преодолее Ковид-кризата, съобщава airwatch.

Сумата от над 400 милиона евро, е изплатена заедно с лихвите, след като Finnair демонстрира качествено оздравяване с четири последователни тримесечия на печалба, в резултат от бума на търсенето на пътувания със самолет.

Освен пандемията, която засегна множество превозвачи по света, Finnair трябва да се справя и с ефектите от военните конфликти в Украйна и Близкия изток и затварянето на въздушното пространство над Русия, което е ключово за интерконтиненталните й операции. Въпреки наложителното удължаване на времетраенето на полетите към Далечния Изток, авиокомпанията успя да върне почти всичките си дестинации от преди пандемията – най-вече Япония, Китай и Корея. Вместо над Русия, сега тези полети се изпълняват по полярните маршрути над северния полюс, което ги удължава със средно 3-4 часа.

Финеър използва 8 самолета, като този А330-300 и 17 А350-900 за презокеанските си маршрути

Полетите на превозвача към югоизточна Азия, като Индия, Тайланд или Сингапур също са засегнати от конфликтите и също се удължават с по няколко часа.

Въпреки това предложенията за пътуване на финландската компания са едни от най-добрите на пазара между Европа, Далечния Изток и Югоизточна Азия, като Finnair продължава да демонстрира положителна треактория на финансовите си резултати.

Тя възстанови полетите до Токио /Нарита и Ханеда/, Осака, Нагоя, Пекин, Шанхай, Чанжу, Гуанжоу и други китайски дестинации, както и до Делхи, Мумбай, Пукет, Сингапур, Бангкок и други в региона.

Авиокомпанията оперира под хибридна структура, като е едновременно публично листната на борсата, но финландското правителство е мажоритарен акционер с 55.8% дял. Точно тази структура помогна за решението на правителството да подкрепи превозвача в турбулентната кризисна ситуация от 2020 година досега.

Финландската авиокомпания е 4-звезден превозвач с икономична класа над средното ниво и сериозно качество на бизнес салоните в по-големите й самолети

Finnair има почти 80 самолета във флота, от които:

  • 12 ATR-72-500
  • 12 Embraer E-190
  • 5 Airbus A319
  • 10 A320
  • 15 A321
  • 8 A330-300
  • 17 A350-900 с очаквана доставка на още 3

Свързани теми

Предишна публикация
SAS ще бъде спасена с 1,2 милиарда долара
Следваща публикация
AnadoluJet се трансформира в AJet с нови самолети и окраска
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SAS подновява полети до САЩ

Скандинавската авиокомпания SAS обяви на 26 май, че отново ще лети по много международни дестинации…

EASA пуска 737 MAX да лети в Европа

Европейският регулатор се очаква да ресертифицира Boeing 737 MAX за полети на континента след промените,…
Меню