Air India с историческа поръчка от Боинг и Еърбъс

96 прочитания

Индийският национален превозвач ще придобие над 500 самолета за над $100 милиарда

Индийският национален превозвач Air India официално обяви сключването на мащабно споразумение за покупка на над 500 нови самолета от двата големи гиганта в индустрията Боинг и Еърбъс. Стойността на сделката се изчислява над над 100 милиарда долара по каталожни цени.

Анализатори на индустрията твърдят, че това вероятно ще е най-голямата сделка в историята на гражданската авиация. Официална информация за разпределението на поръчката се очаква във втората половина на февруари, но според неофициални източници Air India планира да придобие 250 самолета от Еърбъс и около 230 от Боинг.

Air India и сега лети с големия Боинг 777-300, който е флагман във флота от общо 197 самолета.

Тези от Еърбъс включват 210 машини от семейството А320нео и 40 от семейството А350. Индийците ще получат от Боинг 190 самолета от сериите 737 МАХ, 20 от широкофюзелажните 787 и най-малко 10 от големите 777Х.

Това масово разширяване на флота би трябвало да доведе и до сериозно разширяване на операциите и мрежата на авиокомпанията, която бе на прага на фалита в началото на пандемията през 2020-а.

Сделката с Еърбъс е била приключена на 10 февруари, а тази с Боинг на 27 януари, което почти една година след като частната Тата Груп пое контрола върху бившия държавен оператор.

Плановете на новите собственици са да разширят значително присъствието на превозвача по ключовите международни маршрути към огромната индийска диаспора, изпълнявани от двата големи хъба на превозвача в Мумбай и Дели, които към момента са доминирани от превозвачите от Персийския залив, като Емирейтс и Катар Еъруейз.

Индийският национален превозвач беше един от последните, които пенсионираха старите джъмбота Боинг 747-400

Историческата сделка ще постави Еър Индия и на картата на 10-те най-големи световни превозвача, което ще позволи и изчистване на репутацията й като авиокомпания с модерен и високоефективен флот.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa приземи всички полети, заради компютърен проблем и стачка
Следваща публикация
Air France ще върне дълга си към държавата до април
96 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

La Compagnie спира полетите с B757

Френската бутикова авиокомпания La Compagnie, част от групата IAG, пенсионира единствения Боинг 757 във флота…
Меню