JetBlue придобива Spirit Airlines за $3.8 милиарда

113 прочитания

Сливането ще създаде петата по големина авиокомпания в САЩ

JetBlue Airwaus Corp. се съгласи да изкупи конкурентът си Spirit Airlines Inc. за 3.8 милиарда долара в сделка, която ще създаде петата по големина авиокомпания в САЩ и особено силен играч на нискоразходния авиационен пазар в Северна Америка.

Обявяването на сделката става само ден след като Spirit обяви, че прекратява действието на меморандума за разбирателство за сливане с друг американски превозвач – Frontier Airlines – което беше обявено през февруари 2022. От април насам последва буквална война на наддаване за Spirit между JetBlue и Frontier.

Според новото и окончателно споразумение ДжетБлу ще плати в кеш по $33.5 за всяка от акциите на Спирит, включително и авансово плащане от $2.5 на акция веднага след като акционерите на превозвача одобрят сделката. Транзакцията включва и такса в размер на 10 цента месечно от януари, която приключва заедно с окончателното оформяне на сделката. Така-наречената „часовникова такса“ се използва като мотиватор за страните по сделката да я приключат максимално бързо. Това често случва в ситуации, които съществуват определени опасения относно регулаторното одобрение на съответните сделки.

 

ДжетБлу отдава твърди, че обединението й със Спирит би създало по-силен конкурент на „големите четири“ авиокомпании в САЩ – Американ Еърлайнс, Делта, Юнайтед и Саутуест.

„Четирите големи превозвача контролират над 80% от пазара. Създаването на фокусиран върху клиентите нискоразходен конкурент с големи размери и мащаб, е най-добрия начин да се разчупи ценовия модел на традиционните превозвачи в настоящата среда,“ се казва в официалното съобщение за сделката от страна на ДжетБлу.

И за финал, ДжетБлу се е съгласила да изплати наказателна такса от 70 милиона долара на Спирит и още 400 милиона на акционерите на компанията, ако по някаква причина антитръстовия регулатор не допусне финалното изпълнение на сделката.

Двете компании очакват при евентуално одобрение да приключат сливането до края на първата половина на 2024-а.

JetBlue и Spirit са идеалната двойка, най-вече заради сходния флот и различното регионално покритие на дестинациите им

Към момента JetBlue разполага с 285 тяснофюзелажни самолета, основно от семейството Airbus A320/321, но също и Embraer E-190 и новите Airbus A220, с поръчки към европейския консорциум за още най-малко 60 машини. Авиокомпанията обслужва 105 дестинации в САЩ, Канада, Мексико, Латинска Америка и Карибите, а от скоро изпълнява и редовни презокеански полети до Лондон със самолети A321LR.

Spirit на свой има 180 самолета от семейството Airbus A320 и обслужва 85 дестинации главно в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz добавя самолет, нови линии и честоти от София
Следваща публикация
Air Serbia разширява мрежата в САЩ
113 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa поръча още neo

Lufthansa поръча самолети за близо $1 милиард. Германската компания обяви поръчка за три А320 за…
Меню