Прекратено излитане в Китай завърши с пожар

491 прочитания

А319 на Tibet Airlines се е запалил при опит за прекратено излитане, като сред евакуираните пътници има ранени

Китайската Гражданска въздухоплавателна администрация /CAAC/ съобщи, че най-малко 36 души са получили леки наранявания по време на евакуацията на полет TV9833 на летището в град Чонкин, югозападен Китай.

Инцидентът е станал, след като екипажа на самолет А319 на авиокомпания Tibet Airlines решава да прекрати излитането в съответствие с процедурите, заради сигнализация за проблем на борда. В резултат от маневрата единият от двигателите на самолета е опрял в пистата, машината е излязла извън очертанията й и е възникнал пожар.

Инцидентът става само два месеца след смъртоносната катастрофа на самолет на China Eastern Airlines, който се заби в земята при все още неизяснения обстоятелства, което накара CAAC да предприеме масови проверки на процедурите по безопасност на полетите в китайските авиокомпании.

Авиокомпанията Тибет Еърлайнс е дъщерно дружество на държавната Air China. Самолетът участвал в инцидента е девегодишен Еърбъс А319 с двигатели CFM56.

Според един от пътниците на борда, всичко е започнало при засилването за излитане на пистата, когато внезапно са паднали кислородните маски в кабината, самолетът е предприел аварийно спиране, а екипажът е предприел евакуация, заради изтичането на гориво, което в последствие се е запалило.

На вече потвърдено видео, разпространено в социалните мрежи се вижда пожара на самолета непосредствено след спирането на пистата.

Tibet Airlines е малък регионален превозвач, базиран в тибетската столица Лхаса, специализиран в полети до високопланинския регион с труднодостъпни летища. Във флота й са регистрирани 39 самолета, 28 от които са А319.

Свързани теми

Предишна публикация
Американски авиокомпании минаха на автобуси по някои линии, заради липса на пилоти
Следваща публикация
Търсят се нови Ръководители на полети
491 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Mesa поръчва MRJ

Американската регионална авиокомпания Mesa Airlines подписа меморандум за поръчка на 100 Mitsubishi SpaceJetM100 / наричани…

ETOPS 180+ и за A330neo

Европейската агенция за авиационна безопасност /EASA/ сертифицира новият Airbus A330neo за ETOPS с над 180…
Меню