Украинските оператори срещат проблеми по застрахователна линия

71 прочитания

Украинските авиационни оператори са изправени пред опасност да не могат да осъществяват полети, след като повечето застрахователи оттеглиха застрахователното си покритие във връзка с напрежението в региона. За това пише Flightglobal.

Авиокомпанията МАУ (Міжнародні Авіалінії України), чието англоезично име е Ukraine International Airlines, вече обяви, че вече са получили официално съобщение от своите застрахователи, които са обявили, че самолетите на компанията нямат застрахователно покритие, когато летят над Украйна. Това би значило край на операциите ѝ.

Днес, 14 февруари 2022 г., от МАУ са заявили, че водят усилени преговори с украинските институции с цел намиране на решение. Въпреки това, пет Boeing 737-800 (на снимката), е трябвало да бъдат пребазирани в Испания. Авиокомпанията е най-голямата в Украйна и разполага с общо 25 самолета.

Друг голям местен оператор, нискотарифната и чартърна компания SkyUp съобщи, че временно спира да продава билети за полетите в следващите дни, след като лизингодателите ѝ са поискали всички самолети да се пребазират в Европейския съюз.

От компанията вече се оплакаха, че един техен полет е бил принуден да се приземи в Молдова по искане на лизингодателя.

По-късно днес от SkyUp обявиха, че за момента са постигнали съгласие със застрахователите и лизингодателите си, което ще им позволи да продължат да оперират.

От украинското правителство обявиха създаването на фонд, който да поеме застраховките на част от авиокомпаниите в страната, което да позволи операциите им да продължат.

Въпреки струпването на руски войски по украинската граница и прогнозите, че е въпрос на време Русия да нахлуе в Украйна, засега властите там отказват да затворят въздушното пространство и международните летища. Според местното транспортно ведомство, 29 чужди авиокомпании все още има полети до страната.

KLM е единствената компания, която директно прекрати всякакви полети до Украйна. FlyDubai и Qatar Airways отмениха единични свои полети или промениха графика им.

От украинското РВД препоръчат на компаниите да не летят над определени зони на Черно море, където между 14 и 19 февруари има обявени руски военни маневри.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa се отказа да освобождава пилоти
Следваща публикация
Американската пилотска организация протестира срещу искането на Wizz да лети до САЩ
71 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

A321neo променя играта

Анализаторите са единодушни, че новият A321neo ще промени играта в много отношения, когато самолетът излезе…
Меню