Embraer влезе в електрическата ера

254 прочитания

Бразилският производител обяви семейството концептуални самолети, с които се прицелва към нетните нулеви емисии. Бразилия обяви миналата седмица на COP26, че ще работи за постигане на нетна нула до 2050г.

Embraer обяви партньорство с „международен консорциум от университети, авиационни изследователски институти и малки и средни компании за по-добро раз0личане на събирането на енергия от ВЕИ, съхраняването й, управлението й и нейните приложения за устойчиво авиационно гориво“, съобщи производителят от Сао Жозе до Кампос на 8 ноември 2021г.

Семейството самолети се казва Energia и се състои от черити машини с различни размери и различни горива – електрически, водородни клетки, природен газ и хибрид.

Макар че четирите самолета все още са на чертожната дъска, Embraer обяви, че напредва в намаляването на емисиите на самолетите си.

Прозиводителят от Бразилия тества устойчиво самолетно гориво (SAF), смес от захарна тръстика и рапично масло в семейството си на E-jets. Всички ембраери ще летят с това гориво до 2030г.

Миналата година се появи първия елекрически демонстратор EMB-203 Ipanema с един двигател, 100% на ток. Планиран е и втори демонстратор на въглеродни клетки за 2025г. и изцяло електрическият eVTOL с нулеви емисии и вертикално излитане и кацане се разработва за влизане в експлоатация от 2026г.

Корица: Embraer Energia Familly. Графика: Embraer.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing разширява MRO базата на Гетуик
Следваща публикация
Последният произведен Боинг 747 ще е за Atlas Air
254 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню