Lufthansa Cargo пенсионира последния MD-11

171 прочитания

Легендарните самолети изчезват напълно от европейските авиокомпании

Lufthansa Cargo изпълни последен търговски полет със своя последен Boeing MD-11F на 18 октомври, след като оперира с легендарния тримоторен джет в продължение на повече от две десетилетия.

Авиокомпанията, която е дъщерно товарно дружество на Lufthansa Group, има във флота си общо 19 броя MD-11 от 1998 година, когато получава първия самолет от типа. Повечето от тези самолети продължават да летят за американски товарни авиокомпании, но има и такива, които са изпратени директно за скрап.

Lufthansa Cargo имаше общо 19 MD-11F във флота

Със средна възраст от 23 години авиокомпанията започна поетапно пенсиониране на самолетите от типа още през 2017-а, когато започнаха доставките на новите й товарни Боинг 777F. През 2021 бяха изпратени и останалите три MD-11, последният от които си тръгва на 18 октомври, за да се присъедини към флота на друга карго авиокомпания – американската Western Global Airlines. Същата съдба имаха и предишните два самолета от типа, с които Луфтханза се раздели през настоящата година.

За MD-11

MD-11 е тримоторен, реактивен, широкофюзелажен самолет, разработен и произвеждан от McDonnel Douglas, която по-късно е придобита от Боинг. Програмата е стартирана на 30 декември 1986-а, като наследник на много популярния пътнически DC-10. Първият прототип е сглобен на 9 март 1988, а първият полет е на 10 януари 1990 година. В края на същата година новият тип е сертифициран за пътнически превози, като на 7 декември първият самолет е доставен на финландската Finnair, която е стартовия клиент.

Първият доставен MD-11 за финландската Finnair. Отличителния белег на новия модел са уинглетите в края на крилото

Интересното е, че MD-11F е производствена товарна версия, а пътническата модификация не подлежи на конвертиране. Моделът е обявен също през 1986 и е най-дълго произвежданата версия – от 1988 до 2000-а година, като са реализирани близо 200 самолета.

Мястото за товари на основната палуба е над 440 кубически метра, а максималната товароносимост 90.8 тона, разпределени в 26 палета със стандартни размери. Далечината на полета е почти 10 000 км.

Най-големия клиент на товарната версия е американската FedEx, следвана от UPS, Lufthansa Cargo и други оператори, които ги получават като нови до 2001 година включително.

Свързани теми

Предишна публикация
Частен MD-87 катастрофира в Хюстън
Следваща публикация
Great Dane Airlines банкрутира
171 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Swissport закрива 4000 работни места

Швейцарската Swissport, най-голямата компания за наземно обслужване в света смята да закрие половината си работни…
Меню