Авиационната ситуация в Афганистан

346 прочитания

Кой продължава да лети до Кабул и как да проследим полетите до Афганистан

Докато летището на афганистанската столица продължава да е център на усилията по евакуирането на чуждестранни персонал и хиляди местни жители в страна, ситуацията в Кабул се влошава не с дни, а с часове. Бомбените атентати са вече три, но въпреки това евакуационните полети не спират и все повече авиокомпании се включиха в международните усилия за извеждане от страната на възможно най-голям брой хора, бягащи от новоустановения режим на талибаните.

Ето каква е авиационната обстановка в Кабул към днешна дата, описана с помоща на Flightradar24.

Ръководенето на международни полети, прелитащи над афганистанска територия беше прекратено на 18 август, като авиационните власти разпространиха NOTAM, в който предупреждават екипажите, че трябва да се оправят сами:

FOLLOWING NOTAM IS ISSUED ON REQUEST OF KABUL ACC. DUE SECURITY REASON KABUL ACC IS RELEASED TO MILITARY. NO ATS WILL BE AVBL. ACFT TRANSITING THROUGH KABUL FIR WILL BE FLYING IN UN-CONTROLLED AIRSPACE AT THEIR OWN RISK.

Само седмица по-рано, през афганистанското въздушно пространство преминаваха натоварени коридори на гражданската авиация за полети между Северна Америка и Европа и дестинации в Индия и югоизточна Азия.

Американската FAA също издаде директива по безопасността и NOTAM, с който предупреждава всичките си потребители да не използват Kabul FIR – афганското въздушно пространство, с изключение на специалния маршрут P500-G500, който преминава през тесния коридор Вахан в източен Афганистан. По време на прелитането от там самолетите прекарват по-малко от 2 минути в афганското въздушно пространство между Пакистан и Таджикистан, както се вижда от графиката:

Въпреки че повечето евакуационни полети от Кабул се изпълняват от военни самолети на този етап, авиокомпании от над 30 държави обявиха готовност да предоставят граждански самолети, които да се включат в инициативите.

На летището в Кабул са спрени всички услуги, включително обслужване на самолети и зареждане с гориво. В друг NOTAM екипажите се предупреждават, че двигателите трябва да останат включени по време на престоя на летището, а всички операции се извършват в предварително одобрени прозорци от максимум 60-минути.

Редовните пътнически полети са практически прекратени, с изключение на няколко полета на Pakistan International AIrlines между 19 и 23 август.

Заходът за кацане на летището се изпълнява само визуално, като системата за инструментално кацане и всички наземни радиолокационни средства са извън строя.

В допълнение към активираните самолети от Американския резервен граждански флот, който включва близо 100 самолета от различни чартърни авиокомпании, авиокомпании от още 30 държави обявиха, че предоставят самолети за извозване на хора от Афганистан от околните близки държави и летища към следващи дестинации. Тези полети ще се изпълняват основно от военни бази в Катар, Кувейт, Бахрейн и ОАЕ, както и от летища в Пакистан и Таджикистан.

Ето и пълен списък на тези авиокомпании:

Свързани теми

Предишна публикация
Първи видими промени на летище София – нова мебелировка
Следваща публикация
Новият италиански национален превозвач получи лиценз
346 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню