United Airlines поръча 270 самолета от Boeing и Airbus

95 прочитания

Мега-сделката е за 200 тяснофюзелажни самолета от Боинг и още 70 от Еърбъс за общо над $30 милиарда

След няколкоседмични спекулации един от най-големите американски превозвачи, United Airlines потвърди, че е сключила гигантска сделка за 270 самолета от Боинг и Еърбъс, която се оценява на над 30 милиарда долара по каталожни цени.

От двата производителя също потвърдиха новината за най-голямата поръчка в историята на авиокомпанията.

С поръчаните 70 броя А321neo United става най-големия оператор на типа в Северна Америка

Най-общо поръчката е разпределена между 70 самолета от сериите A321neo и 200 Boeing 737 MAX. Според официалното съобщение на Боинг, от тях 150 са за все още несертифицирания модел 737-10 – най-големия в цялото семейство 737, и още 50 броя 737-8 – класическия модел в поколението МАХ.

Сделката се сключва в рамките на стратегическата програма на превозвача, наречена United Next, която има за цел да предизвика революция в пътуванията по въздух, за които президентът на компанията Скот Кърби е твърдо убеден, че се завръщат към добрите си години.

Промяната трябва да обхване практически целия флот за къси и средни разстояния на United и ще се случи в рамките на следващите не повече от 10 години.

За европейския консорциум Еърбъс това също е най-голямата сделка от началото на пандемията, като по този повод Главния търговски директор на компанията Кристиан Шерер каза:

„Подобна мега-поръчка от водеща световна авиокомпания, каквато е United, потвърждава лидерството на пазара на А321neo, който предоставя несравними възможности, оперативни икономии и пътническо преживяване.“

По пазарни каталожни цени сделката се оценява на над $30 милиарда, но предвид кризата, в която моделът МАХ вкара Боинг се предполага, че Юнайтед е успяла да договори доста по-изгодни цени за сключването на мега-сделката.

United вече оперира с над 35 самолета Боинг 737 MAX-8 и MAX-9

Новият и най-голям в семейството Боинг 737-10 през юни 2021 изпълни първият си полет, като се очаква сертификационната програма да продължи поне до края на 2022-а, заради засиления контрол от страна на Федералната авиационна администрация над американския производител след кризата с катастрофата на двата МАХ-8.

Преди по-малко от месец отново United разтърси гражданския авиационен пазар, като обяви че поръчва и поне 20 от все още непостроените свръхзвукови пътнически самолети на американския призводител Boom, с които ще се превърна в първата авиокомпания предлагаща свръхзвукови пътнически полети след пенсионирането на Конкорд, летял няколко десетилетия за Air France и British Airways.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair откри полети София-Варна
Следваща публикация
Emirates активира още 30 А380 за летния сезон
95 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Mooney Aircraft с нов собственик

Американският производител на леки самолети за любителската авиация Mooney Aircraft Corporation, който през последните 9…
Меню