United Airlines поръча 270 самолета от Boeing и Airbus

89 прочитания

Мега-сделката е за 200 тяснофюзелажни самолета от Боинг и още 70 от Еърбъс за общо над $30 милиарда

След няколкоседмични спекулации един от най-големите американски превозвачи, United Airlines потвърди, че е сключила гигантска сделка за 270 самолета от Боинг и Еърбъс, която се оценява на над 30 милиарда долара по каталожни цени.

От двата производителя също потвърдиха новината за най-голямата поръчка в историята на авиокомпанията.

С поръчаните 70 броя А321neo United става най-големия оператор на типа в Северна Америка

Най-общо поръчката е разпределена между 70 самолета от сериите A321neo и 200 Boeing 737 MAX. Според официалното съобщение на Боинг, от тях 150 са за все още несертифицирания модел 737-10 – най-големия в цялото семейство 737, и още 50 броя 737-8 – класическия модел в поколението МАХ.

Сделката се сключва в рамките на стратегическата програма на превозвача, наречена United Next, която има за цел да предизвика революция в пътуванията по въздух, за които президентът на компанията Скот Кърби е твърдо убеден, че се завръщат към добрите си години.

Промяната трябва да обхване практически целия флот за къси и средни разстояния на United и ще се случи в рамките на следващите не повече от 10 години.

За европейския консорциум Еърбъс това също е най-голямата сделка от началото на пандемията, като по този повод Главния търговски директор на компанията Кристиан Шерер каза:

„Подобна мега-поръчка от водеща световна авиокомпания, каквато е United, потвърждава лидерството на пазара на А321neo, който предоставя несравними възможности, оперативни икономии и пътническо преживяване.“

По пазарни каталожни цени сделката се оценява на над $30 милиарда, но предвид кризата, в която моделът МАХ вкара Боинг се предполага, че Юнайтед е успяла да договори доста по-изгодни цени за сключването на мега-сделката.

United вече оперира с над 35 самолета Боинг 737 MAX-8 и MAX-9

Новият и най-голям в семейството Боинг 737-10 през юни 2021 изпълни първият си полет, като се очаква сертификационната програма да продължи поне до края на 2022-а, заради засиления контрол от страна на Федералната авиационна администрация над американския производител след кризата с катастрофата на двата МАХ-8.

Преди по-малко от месец отново United разтърси гражданския авиационен пазар, като обяви че поръчва и поне 20 от все още непостроените свръхзвукови пътнически самолети на американския призводител Boom, с които ще се превърна в първата авиокомпания предлагаща свръхзвукови пътнически полети след пенсионирането на Конкорд, летял няколко десетилетия за Air France и British Airways.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates активира още 30 А380 за летния сезон
Следваща публикация
Ryanair откри полети София-Варна
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

LOT ще лети до Маями от 2019

Полската национална авиокомпания LOT обяви, че открива резервациите за новите си полети до Маями, които…

Продават се два A380 на части

Германска инвестиционна компания обяви, че продава на части два самолета Airbus А380, поради липса на…
Меню