Сблъсък във въздуха се размина без жертви

744 прочитания

Разминаването на малък едномоторен самолет с по-голям двумоторен не се е получило точно както трябва

Сблъсък в полет между два малки самолета се размина, като по чудо, без жертви. Инцидентът е станал на 12 май 2021 г. в Съединените щати.

Според официалното съобщение на американската федерална авиационна агенция FAA, около 11,25 часа местно време в района на Денвър, Колорадо, са се сблъскали еднодвигателен Cirrus SR-22 и двудвигателен турбовитлов Fairchild SA-226TC Metro II. На борда им е имало общо трима души, като всички са се разминали без сериозни наранявания.

Сблъсъкът е станал на 6,5 km северно от летище „Сентениал”, което се намира на около 48 km южно от международното летище на Денвър.

Двудвигателният Metro II (регистрация N280KL), на чийто борд е имало само един пилот, е бил на глисадата за кацане на летище „Сентениал” на полоса 17L. В същото време едномоторния Cirrus SR-22 (регистрация N416DJ), с двама души на борда си, е трябвало да каца на полоса 17R.

Еднодвигателният самолет е отнесъл значителна част от фюзелажа на турбовитловия Metro II зад крилото (на снимката горе). Пилотът му, обаче е запазил управляемост над машината и няколко минути по-късно се е приземил успешно.

Екипажът на едномоторния самолет е задействал аварийната бордна парашутна система CAPS и цялата машина се е приземила меко на около 5 km от прага на полосата на летище „Сентениал”.

От американския борд за разследване на транспортни произшествия NTSB са започнали разследване на инцидента.

Свързани теми

Предишна публикация
Франк Кванте: По-малките самолети ще имат по-голяма роля
Следваща публикация
Англия започва тестове на въздушни таксита
744 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus успешно стартира Bartolomeo

Новата изследователска платформа Бартоломео, предназначена за Международната космическа станция, беше успешно изстреляна от Кейп Канаверал във…

F-16 за Индия става F-21

Lockheed Martin сменя концепцията и предлага на Индия изцяло нов, модернизиран вариант на F-16 Block…
Меню