Сблъсък във въздуха се размина без жертви

760 прочитания

Разминаването на малък едномоторен самолет с по-голям двумоторен не се е получило точно както трябва

Сблъсък в полет между два малки самолета се размина, като по чудо, без жертви. Инцидентът е станал на 12 май 2021 г. в Съединените щати.

Според официалното съобщение на американската федерална авиационна агенция FAA, около 11,25 часа местно време в района на Денвър, Колорадо, са се сблъскали еднодвигателен Cirrus SR-22 и двудвигателен турбовитлов Fairchild SA-226TC Metro II. На борда им е имало общо трима души, като всички са се разминали без сериозни наранявания.

Сблъсъкът е станал на 6,5 km северно от летище „Сентениал”, което се намира на около 48 km южно от международното летище на Денвър.

Двудвигателният Metro II (регистрация N280KL), на чийто борд е имало само един пилот, е бил на глисадата за кацане на летище „Сентениал” на полоса 17L. В същото време едномоторния Cirrus SR-22 (регистрация N416DJ), с двама души на борда си, е трябвало да каца на полоса 17R.

Еднодвигателният самолет е отнесъл значителна част от фюзелажа на турбовитловия Metro II зад крилото (на снимката горе). Пилотът му, обаче е запазил управляемост над машината и няколко минути по-късно се е приземил успешно.

Екипажът на едномоторния самолет е задействал аварийната бордна парашутна система CAPS и цялата машина се е приземила меко на около 5 km от прага на полосата на летище „Сентениал”.

От американския борд за разследване на транспортни произшествия NTSB са започнали разследване на инцидента.

Свързани теми

Предишна публикация
Топ 10 европейски летища през 2020
Следваща публикация
Англия започва тестове на въздушни таксита
760 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню