ЕС удължи облекченията за слотовете

13 прочитания

ЕК иска да удължи облекчението на правилата за използване на слотовете за зимния сезон 2020/2021 до 27 март 2021г.

Авиокомпаниите, летищата и координаторите на слотовете постигнаха споразумение по въпроса, съобщи комисарката по транспорта Адина Валеан.

На 30 март 2020 ЕС прие нова Регулация 2020/459, променяща старата 95/93 с облекчение за авиокомпаниите за слотовете на принципа „да ползват или да изгубят”.

След като публикува изследване на ситуацията в авиокомпаниите, за които IATA предупреждава отдавна, че ще имат нетна загуба от 84 милиарда долара през 2020г. и след като се довери на данните от Евроконтрол за 47% спад на августовския трафик в Европа спрямо 2019г, ЕК реши на 14 септември 2020г. да удължи облекченията, валидни през лятото, и за предстоящия зимен сезон.

В САЩ FAA също предлага да удължи облекчението на правилото за слотовете за седем големи летища в страната, за да не наказва авиокомпаниите, които в резултат на пандемията са намалили полетите си.

В Наредба от 11 септември 2020г. регулаторът обяви, че ограничената отмяна на правилото за минимално използване на слотовете ще влезе в сила за зимното разписание за 3 летища в Източните щати /JFK, Ла Гуардия и Рейгън/ и до края на годината за останалите 4 летища в САЩ /Чикаго О’Хеър, Нюарк Либърти, Лос Анжелис и Сан Франциско/.

Решението е компромис между настояването на традиционните авиокомпании за всеобща отмяна на правилото и аргументите на лоукост превозвачите против него.

FAA бе отменила изискването за използване на слотовете за седемте летища до 24 октомври.

Правилото изисква авиокомпаниите да използват 80% от получените слотове на дадено летище за определено време или ще ги загубят в полза на конкуренцията. След като пътническият трафик от март досега намаля заради пандемията, авиокомпании бяха принудени да летят с празни самолети, за да поддържат заетостта на слотовете.

Свързани теми

Предишна публикация
Ще видим ли скоро пътнически самолети летящи във формация
Следваща публикация
Singapore Airlines Group закрива 4 300 работни места
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ЕК разследва Amadeus и Sabre

Брюксел започна разследване, за да определи дали споразуменията на двете резервационни системи за самолетни билети,…
Меню