ЕС удължи облекченията за слотовете

11 прочитания

ЕК иска да удължи облекчението на правилата за използване на слотовете за зимния сезон 2020/2021 до 27 март 2021г.

Авиокомпаниите, летищата и координаторите на слотовете постигнаха споразумение по въпроса, съобщи комисарката по транспорта Адина Валеан.

На 30 март 2020 ЕС прие нова Регулация 2020/459, променяща старата 95/93 с облекчение за авиокомпаниите за слотовете на принципа „да ползват или да изгубят”.

След като публикува изследване на ситуацията в авиокомпаниите, за които IATA предупреждава отдавна, че ще имат нетна загуба от 84 милиарда долара през 2020г. и след като се довери на данните от Евроконтрол за 47% спад на августовския трафик в Европа спрямо 2019г, ЕК реши на 14 септември 2020г. да удължи облекченията, валидни през лятото, и за предстоящия зимен сезон.

В САЩ FAA също предлага да удължи облекчението на правилото за слотовете за седем големи летища в страната, за да не наказва авиокомпаниите, които в резултат на пандемията са намалили полетите си.

В Наредба от 11 септември 2020г. регулаторът обяви, че ограничената отмяна на правилото за минимално използване на слотовете ще влезе в сила за зимното разписание за 3 летища в Източните щати /JFK, Ла Гуардия и Рейгън/ и до края на годината за останалите 4 летища в САЩ /Чикаго О’Хеър, Нюарк Либърти, Лос Анжелис и Сан Франциско/.

Решението е компромис между настояването на традиционните авиокомпании за всеобща отмяна на правилото и аргументите на лоукост превозвачите против него.

FAA бе отменила изискването за използване на слотовете за седемте летища до 24 октомври.

Правилото изисква авиокомпаниите да използват 80% от получените слотове на дадено летище за определено време или ще ги загубят в полза на конкуренцията. След като пътническият трафик от март досега намаля заради пандемията, авиокомпании бяха принудени да летят с празни самолети, за да поддържат заетостта на слотовете.

Свързани теми

Предишна публикация
Ще видим ли скоро пътнически самолети летящи във формация
Следваща публикация
Singapore Airlines Group закрива 4 300 работни места
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сглобиха последния Airbus A380

Европейският самолетостроителен консорциум приключи сглобяването на фюзелажа на последния Airbus A380 от серийното производство на…

Швейцарската SkyWork фалира

Основаната през 1983 SkyWork фалира, след като преговорите на задлъжнялата авиокомпания с потенциален инвеститор се…
Меню