ЕС удължи облекченията за слотовете

10 прочитания

ЕК иска да удължи облекчението на правилата за използване на слотовете за зимния сезон 2020/2021 до 27 март 2021г.

Авиокомпаниите, летищата и координаторите на слотовете постигнаха споразумение по въпроса, съобщи комисарката по транспорта Адина Валеан.

На 30 март 2020 ЕС прие нова Регулация 2020/459, променяща старата 95/93 с облекчение за авиокомпаниите за слотовете на принципа „да ползват или да изгубят”.

След като публикува изследване на ситуацията в авиокомпаниите, за които IATA предупреждава отдавна, че ще имат нетна загуба от 84 милиарда долара през 2020г. и след като се довери на данните от Евроконтрол за 47% спад на августовския трафик в Европа спрямо 2019г, ЕК реши на 14 септември 2020г. да удължи облекченията, валидни през лятото, и за предстоящия зимен сезон.

В САЩ FAA също предлага да удължи облекчението на правилото за слотовете за седем големи летища в страната, за да не наказва авиокомпаниите, които в резултат на пандемията са намалили полетите си.

В Наредба от 11 септември 2020г. регулаторът обяви, че ограничената отмяна на правилото за минимално използване на слотовете ще влезе в сила за зимното разписание за 3 летища в Източните щати /JFK, Ла Гуардия и Рейгън/ и до края на годината за останалите 4 летища в САЩ /Чикаго О’Хеър, Нюарк Либърти, Лос Анжелис и Сан Франциско/.

Решението е компромис между настояването на традиционните авиокомпании за всеобща отмяна на правилото и аргументите на лоукост превозвачите против него.

FAA бе отменила изискването за използване на слотовете за седемте летища до 24 октомври.

Правилото изисква авиокомпаниите да използват 80% от получените слотове на дадено летище за определено време или ще ги загубят в полза на конкуренцията. След като пътническият трафик от март досега намаля заради пандемията, авиокомпании бяха принудени да летят с празни самолети, за да поддържат заетостта на слотовете.

Свързани теми

Предишна публикация
Шефът на FAA ще пилотира Boeing 737 MAX
Следваща публикация
Германия спира тестовете на летищата, връща карантината
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

British Airways ще използва B744 до 2024

British Airways планира да пенсионира последния си Boeing 747-400 през февруари 2024 г. Понастоящем авиокомпанията…

Alitalia намалява маршрути и флот

Новият администратор на Alitalia информира синдикатите за планираното намаление на операциите на италианския превозвач. Самолетите…
Меню