Rolls Royce откри пукнатини в двигателите на A350

157 прочитания
Производителя на двигателите Trent XWB, единствената засега опция за семейството Airbus А350 обяви, че открил пукнатини в лопатките на компресора на някои от серийните модели.

Към момента са произведени малко над 800 от тези двигатели, включително резервните. Пукнатините са били открили в двигатели, които са в експлоатация от 4 до 5 години, което означава на около 100 самолета. Проблемът е бил установен по време на рутинни проверки на 20 от тези двигатели през последните два месеца.

Trent-XWB-04

Според Ролс Ройс, които първи съобщиха за проблема, финансовите измерения от него ще бъдат ниски и ще предизвикат минимални размествания в графиците за поддръжка на самолетите.

Този казус следва проблемите през април 2018 с двигателите за големия представител на семейството А350-1000, които се използват и за някои Боинг 787. Тогава първи за проблема с преждевремнното износване на моторите съобщи японската All Nippon Airlines, а Ролс Ройс обявиха, че замяната или ремонта на всички мотори от типа между 2017 и 2023 ще струва около $2.4 милиарда.

Trent-XWB-01

През май 2018 Ролс Ройс издаде сервизен бюлетин за Trent 1000, но препоръча на операторите да продължат да оперират самолетите си. Според шефа на авиационното подразделение на британската компания Крис Чолертън клиентите му няма от какво да се притесняват на този етап и компанията ще вземе необходимите мерки за проследяване и решаване на проблема.

Airbus добави, че от пускането в експлоатация на А350 с двигателите Trent XWB самолетът се представя с 99.9% надеждност и точност в операциите, което прави този двигател най-успешния продукт на Ролс Ройс за всички времена.

Както при Trent 1000, и в този случай се очаква Ролс Ройс да издаде сервизен бюлетин с предписания към операторите в най-скоро време.

Trent-XWB-02

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing получи първа нова поръчка за MAX
Следваща публикация
Airbus достави 49 нови самолета през юли
157 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates иска да погълне Etihad

Emirates се оглежда за възможности да погълне най-близкия си конкурент, Etihad Airways от Абу Даби,…

И Monarch Airlines е пред банкрут

Петата по големина авиокомпания във Великобритания, Monarch Airlines е пред колапс, съобщават британски медии и…
Меню