Инцидент с нарушена сепарация между Wizz и Air Europa

Корабът на Boeing Starliner стартира на изпитателен полет до Международната орбитална станция на 20 декември.

113 прочитания

Самолет А320 на Wizz Air, изпълняващ полет W6 3726 от Крайова /Румъния/ за Мадрид лети на полетен ешелон 310 на около 110 морски мили от Мадрид, когато РВД му разрешава снижение до ешелон 300. Ситуацията се развива на 10 януари 2019.

В същото време Ембраер-195 на Air Europa, изпълняващ полет UX1084 от Венеция /Италия/ за Мадрид лети на ешелон 290 в същия коридор точно под самолета на Wizz, съобщава Aviation Herald.

Еърбъс на Wizz Air снижава под разрешеното му ниво до ешелон 292 преди да започне повторно изкачване.

Според испанската служба за ръководство на въздушното движение сепарацията между двата самолета е достигнала критичните 200 фута вертикално и 0.2 мили хоризонтално, което е далеч под минимално допустимите лимити. Веднага след установяване на нарушението испанското РВД е наредило на Еърбъса да започне набор на височина. Не са получени предупреждения от автоматизираната система за избягване на колизии във въздуха, TCAS.

Маршрутите на двата полета, наложени върху карта от Google Maps

Маршрутите на двата полета, наложени върху карта от Google Maps

И двата самолета са продължили по маршрута си до успешно приземяване в Мадрид, но е започнато разследване на случая, който е класифициран, като сериозен инцидент.

Свързани теми

Предишна публикация
Боинг 707 катастрофира при кацане на грешно летище в Иран
Следваща публикация
737 MAX на Lion Air не е бил годен за полет
113 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню