5 страни в ЕС искат Ryanair да прилага местното право

13 прочитания

Министри от 5 европейски страни: Германия, Белгия, Италия, Люксембург и Италия призоваха Ryanair да прилага местното трудово право в отношенията си със служителите, за да не се излага на „юридически риск“, пише в писмо до ирландската компания, получено от АФП.

На фона на „продължаващия социален конфликт, след като голяма част от персонала е в много европейски страни“, Ryanair трябва да намери „спешно решение“, пишат министрите от петте страни до Майкъл О’Лийри.

„Ryanair и неговите подизпълнители се излагат на правен риск като не прилагат местното трудово право“, предупреждава писмото, което Франция и Испания не са подписали.

„Предложението за преход в някои страни към договори по местното право е начин да се сложи край на тези рискове“, пише още в писмото.

В края на октомври лоукост авиокомпанията се ангажира да подпише колективни трудови договори с белгийския синдикат CNE-CSC да прилагане на белгийските закони към служителите си от 31 януари. Предвижда се подписването и на споразумения с други синдикати в Португалия и Великобритания, Италия и Испания.

По повод писмото Ryanair отговори, че „напълно спазва всички закони в ЕС в областта на трудовото право“ и че вече е потвърдила предложението за местни договори.

2017

След като в продължение на години отказваше да говори със синдикатите, нискоразходната авиокомпания направи пълен завой през декември 2017, като призна някои синдикални организации и започна да преговаря с тях след поредица от стачки.

Белгийските синдикати сключиха принципно споразумение с Ryanair за прилагане на местното право.

Министърът на икономиката на заетостта на Белгия Крис Пеетерс каза, че сега демонстрира солидарност с другите страни като „настоява прилагане на местното трудово законодателство във всяка от страните“, пише Льо Соар.

Според белгийския синдикат Франция и Испания са отказали да подпишат писмото. Наскоро Ryanair обяви, че отново се разраства на френския пазар с отварянето на две бази в Бордо и Марсилия, съобщава АФП.

Снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizzair защити правото си да таксува ръчния багаж
Следваща публикация
Alitalia с оферти от easyJet и железниците
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates поръча 50 A350XWB

Airbus и Emirates подписаха договор за покупка на 50 самолета от най-новото поколение широкофюзелажни A350XWB…
Меню