Биометрика срещу опашки на летищата

75 прочитания

Международното летище на Вашингтон Дълес инсталира нови уреди за лицево разпознаване за по-добро управление на потоците пътниците, съобщава Nextgov.

Новата система veriScan, разработена от Metropolitan Washington Airports Authority и американските митници и работеща от 6 септември 2018 сканира лицата на пътниците при приближаване към гейта.

След това сравнява снимката с галерия с паспортни снимки на американските граждани или снимките, ъплоднати от чужденците при влизане в САЩ.

Процедурата прави излишна намесата на служител, който да проверява бордната карта и паспорта при качване на борда.

Според американските митници системата е 99% точна.

На летище Дълес системата се използва от Scandinavian, Air France-KLM и при някои международни полети на United Airlines. От ноември ще заработи и на летище Роналд Рейгън във Вашингтон.

British Airways използва биометрично сканиране от SITA на летищата в Ню Йорк, Маями и Орландо след успешните тестове в Лос Анджелис.

Подобни системи по света предизвикаха големи дебати заради защитата на личните данни. Властите в САЩ обаче настояват, че тази технология може да помогне да намалеят досадните опашки, без да се нарушава протокола за сигурност.

 

В Европа

Летищата на Париж и Марсилия използват Systeme Parafe от 2012 проверка на пълнолетните пътници от ЕС, Швейцария, Лихнещайн и Норвегия, които могат да минат контрола по сигурността по-бързо.

Системата е с биометрични данни и използва два вида проверка на самоличността – лицево разпознаване /паспорт, бордна карта и лице/ и пръстов отпечатък /паспорт, бордна карта и пръстов отпечатък/.

На Роаси-Шарл де Гол гейтовете с биометрична проверка са 21 и 15 на Орли.

Снимка: Летище Дълес.

 

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
Концесията на летище Белград стартира до края на годината
Следваща публикация
Умерен ръст на полетите до Париж
75 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair се завръща във Франция

Нискоразходният превозвач Ryanair обяви в четвъртък, 27 септември 2018 отварянето на две бази във Франция…
Меню