Нови правила на EASA за психично здраве на екипажите

59 прочитания

Европейският съюз публикува нови правила за въздушните операции, които включват и нови препоръки за по-добро подпомагане и управление на психическото здраве на екипажите. Новите регулации включват следните мерки за безопасност:

Програма за поддръжка: Всички пилоти, работещи за европейски авиокомпании ще имат достъп до програма за поддръжка, която ще подпомага пилотите в разпознаването, овладяването и преодоляването на проблеми, които могат да се отразят негативно на възможностите им за безопасно прилагане на правомощията, които им дава техния лиценз.

Тестване за алкохол: Като допълнителна мярка за сигурност се добавя и тестването за алкохол на всички пилоти и кабинен екипаж за всички европейски и чуждестранни авиокомпании, които изпълняват полети до държави в Европейския съюз. Тестването за алкохол вече е установена практика в някои страни-членки, а с новата регулация задължителното тестване за алкохол се разширява към всички страни-членки, като приложението му трябва да бъде въведено в рамките на следващите две години.

Психологическа оценка: Европейските авиокомпании ще правят психологическа оценка на пилотите си преди наемането им на работа.

Според Управляващия директор на EASA Патрик Ки, новите правила влизат в сила по препоръка на националните и паневропейски комисии, които разследваха инцидента с полет 9525 на Germanwings и са разработени в сътрудничество с водещи консултантски агенции в сферата на авиацията и въздушните превози. С тези правила, ЕС въвежда точните инструменти за гарантиране доброто състояние на психичното здраве на пилотите на континента.

В рамките на цялостния системен подход новите правила, наричани Air OPS Implemening Rules допълват предложенията на EASA, издадени през август 2016 и отнасящи се до осъвременяване на медицинските изисквания към пилотите Part MED.

Новите правила са психичното здраве на пилотите ще се въвеждат с преходен период от 2 години, който ще позволи на националните авиационни власти и авиокомпаниите да се подготвят за въвеждане на регулациите в своите оперативни процедури.

Пълен текст на новите регулации >>>

снимка: SmartLynx

Свързани теми

Предишна публикация
Сръбският регулатор спря експанзията на Turkish в Белград
Следваща публикация
Амелия Еърхарт, 81г. по-късно загадката остава
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bombardier CS става Airbus A220

Airbus ритуално уби марката Bombardier CSeries, като реши да преименува самолетите от семейството на А220.…

Да дремнеш на борда

Airbus работи със Zodiac Aerospace по проект за оборудване с истински легла в товарното отделение…
Меню