Международната орбитална станция скоро става частна

16 прочитания

NASA преговаря с няколко компании от частния сектор за управлението на Международната орбитална станция в бъдеще, каза Джим Бриденстин, администратор на американската агенция.

Бридестин, който бе назначен в агенцията от администрацията на Тръмп през април и стана 13-я ръководител на NASA, каза за преговорите на Уошингтън поуст, без да уточни с колко  компании е разговарял.

Никоя от компаниите, която произвежда частни космически платформи не е проявявала интерес към управлението на станцията, съобщи CNBC през февруари.

През 1993 Boeing бе избран за главен контрактор на NASA да разработва и развива станцията. Аерокосмическото подразделение на компанията продължи да предоставя проектиране и управление чрез удължаване на договорите.

Бридестин има 7г да намери компания или консорциум, която да се справи с управлението под натиск за повече икономии. Почти една трета от годишния бюджет на NASA от 3,3 милиарда щатски  долара отива за оперативни разходи, а Boeing е намалил своите с 30% за последните 10г.

 

Белият дом обяви, че спира финансирането на международната станция през 2025.

Станцията не е само американска. Тя е резултат от обединението на усилията на почти 30 държави, сред които Русия, Европейската космическа агенция, Канада и Япония.

Администрацията на Доналд Тръмп вече предложи програма за 150 милиона щатски долара за изграждане на търговски платформи в орбита с надежда да насърчи частни компании да развиват алтернативни космически станции.

Досега няколко фирми само работят по такива проекти. Две от тях, Bigelow Aerospace и NanoRacks имат хардуер на станцията, а трета, Axiom Space се очаква да изстреля първия си модул през 2020. Всяка от трите има обитаем космически кораб, с който да продължи човешкото присъствие на ниска орбита.

 


Снимка: NASA.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Zephyr излезе от завода
Следваща публикация
Гейтът за Звездата на смъртта е отворен
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus събра 22 стартъпа в BizLab

Петата акселераторна програма на Airbus дава платформа за развитие на нови технологии и начини на…
Меню