Нов свръхзвуков пътнически самолет на хоризонта

61 прочитания

Напоследък отново се заговори за необходимостта от разработването на свръхзвукови самолети за пътнически цели. Компанията Aerion обяви, че започва работа по бизнес джет, който ще може да лети с Мах 1.5, а НАСА съобщи, че работи усилено върху нови технологии, които ще направят свръхзвуковите полети много по-тихи. Сега на хоризонта се появява и нов играч в този сектор – той се казва Boom, идва от Денвър и се цели в скорост от Мах 2.2 или с 0.2 повече от Конкорд. На всичкото отгоре обещава и цени на билетите, които няма да са много по-различни от настоящите тарифи в бизнес класата.

Новият самолет е в ранна фаза на разработка, въпреки че първия полет е планиран за средата на 2017 година. Според Boom първоначалните тестове ще се провеждат на летище Сентениъл в Колорадо /KAPA/, а свръхзвуковите тестове ще се провеждат във военновъздушната база Едуардс в Калифорния. Екипът се ръководи от Блейк Шол, който е тех-гуруто зад софтуерната автоматизация на Амазон. Шол е пилот-любител и стартира компанията с още двама ентусиасти – Джош Крал и Джо Уайлдинг, които са главни конструктори на бизнес-джета Adam A700. Тримата съоснователи са събрали звезден отбор от професионалисти с опит в компании, като Pratt & Whitney, Gulfstream, Boeing, NASA, Scaled Composites и ICON.

В проекта вече се намеси и името на Върджин, на Ричърд Брансън, за която се твърди, че е подписала меморандум за 10 самолета и предоставяне базите на Върджин Галактик за тестване на новите машини.

Чакаме с нетърпение…

Свързани теми

Предишна публикация
Amazon с патент за дронов кошер
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Raytheon и United Technologies обединяват сили

Двата американски гиганта в авиокосмическата индустрия сливат операции, за да създадат една от най-големите глобални…
Меню