Трима кандидати за банкрутиралата Germania

germania-vorfeld_e5ed463071912ce8ad26b36c495f99e5_rb_597

Авиокомпания Germania трябва да бъде продадена накуп, а не разделена на парчета. Това е мнението на временния администратор на компанията, която в началото на февруари обяви банкрут.

До момента, 4 март 2019, са отправени общо три оферти за изкупуване на части от авиокомпанията от различни кандидати. Според германските закони, в такава ситуация компанията може да продължи да поддържа оперативна ефективност и да изплаща заплати на персонала.

Предложенията са отправени за по-голямата част от компанията, включваща мрежата от маршрути, фирмата за обслужване, поддръжка и ремонт на самолетите Germania Technik GmbH и една от обслужващите компании Germania Flugdienste GmbH, съобщава временният администратор Рюдигер Винберг. Две от направените предложения включват и ценови оферти. Третата страна също скоро се очаква да направи ценова оферта.

Една от причините за фалита е забавянето на доставките на нови самолети, като този А321

Една от причините за фалита е забавянето на доставките на нови самолети, като този А321

И трите предложения са от компании, тясно свързани с авиационния сектор, съобщават германските власти, но не уточняват за кои имена става въпрос. Това означава, че е напълно възможно да се стигне до потенциално поглъщане на цялата компания от бъдещия инвеститор, но при определени условия.

Според германското законодателство за фалитите обаче, подобна сделка не може да бъде приключена, докато съдът не започне гледането по същество на делото за банкрута.

Отделно от това се водят индивидуални преговори и с други компании от бранша, които са заинтересовани от отделни активи на Germania. Става въпрос за повече от 30 компании, които са се регистрирали в правната кантора, управляваща банкрута.

Администраторът Винберг се стреми към „трансферно реструктуриране“. Това би позволило прехвърлянето на бизнес операциите, полетни операции и части от авиокомпанията на друга фирма, свободна от тежести по фалита, но без да покрива исковете на пътниците, които сериозно биха затормозили процеса.

Bulgarian Eagle e 100% собственост на Germania и не е засегната финансово от фалита, въпреки че и двата самолета на авиокомпанията са запорирани.

Bulgarian Eagle e 100% собственост на Germania и не е засегната финансово от фалита, въпреки че и двата самолета на авиокомпанията са запорирани.

Пътниците вероятно няма да получат парите си за вече продадените билети обратно, тъй като това би създало допълнително финансово бреме на потенциалния купувач и затруднило сделката.

Една от дъщерните компании, регистрираната в Швейцария Germania Flug вече намери купувач в лицето на собственика на косовската туристическа компания Air Prishtina.

Базираната в Берлин Germania, която има 1700 служители, фалира в началото на февруари. Тя обслужва предимно дестинации в Средиземноморските държави и през 2018 е превозила над 4 милиона пътници.

снимки: Germania

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook