САЩ одобриха сделката за Black Hawk на Хърватия

Хеликоптер Black Hawk. Снимка: Sikorsky

Държавният департамент на САЩ одобри на 30 ноември продажбата на два хеликоптера Sikorsky UH-60M Black Hawk на Хърватия.

Става дума за последния вариант на UH-60M, заедно с оборудване, резервни части, оръжие, обучение и поддръжка – всичко за 115 милиона щатски  долара.

Двете нови машини ще се използват от Хърватия „за змодернизиране на въоръжените й сили, разрастване на съществуващата армейска архитектура в опитите й да осигури подкрепа на мисиите в региона и борба с терористични заплахи“, пише американската агенция за сътрудничество в отбраната, DSCA.

 

Сделката включва до девет двигатели T700-GE-70 ID за всеки хеликоптер и до девет за всеки H-764GU/Embedded Global Positioning/Inertial Navigation (EGI).

Включено е комуникационно оборудване AN/APX-123A Identification Friend or Foe (IFF) transponder,  AN/ARC-201D RT-1478D и радиостанции AN/ARC-231 RT-1808A, гаранция, поддръжка на хеликоптерите, услуги по калибриране, резервни части и оборудване за поддръжка, оръжия, амуниции, уреди за нощно виждане, техническа документация, обучение на персонала, тестово оборудване, услуги по техническа и логистична помощ на правителството на САЩ и негови контрактори.

В Хърватия ще бъдат изпратени допълнително петима представители на контракторите / Sikorsky Aircraft Company, General Electric Aircraft Company (GEAC и трима държавни служители на САЩ.

 

Чехия също получи одобрение за покупка на 12 хеликоптера UH-60M за 800 милиона щатски долара през май.

Миналата година същите хеликоптери бяха одобрени за Словакия и Латвия.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook