Boeing показа боен дрон

Дрон на Boeing

Американският авиопроизводител представи безпилотен военен самолет, разработен в Австралия. Дронът може да лети край изтребители по време на бой, да се използва за наблюдение и разузнаване.

11,6-метровият самолет може да лети на 3704 км.

Прототипът е първият разработен в Австралия боен самолет от Втората световна война насам и най-голямата инвестиция на Boeing в безпилотна система извън САЩ, въпреки че производителят не казва колко струва.

Австралия инвестира 40 милиона австралийски долара /28,5 милиона щатски долара/ в програмата поради „огромните възможности за износ“, каза министърът на отбраната Кристофър Пайн на авиосалона в Авалон, Виктория.

Конкурентите на Boeing като Lockheed Martin, Kratos Defense and Security Solutions също инвестират в подобни самолети.

Четири до шест такива дронове могат да летят край един F/A-18E/F Super Hornet, каза директорът на програмата за изследвания и прототипи Phantom Works Шеейн Арнът.

Освен като изтребител, новата система може да се използва за водене на електронна война, разузнавателни мисии, наблюдение край P-8 Poseidon и E-7 Wedgetail.

Първият полет се очаква през 2020.

В Австралия Boeing има е най-голям отпечатък извън САЩ и разполага с огромни възможности за тестови полети на южния континент.

Вижте демонстрационния полет на F-18 на авиосалона в Австралия.

 

 

Снимка: Boeing.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook