Летище Хамбург стана първия водороден хъб в Германия

95 прочитания

 Хамбург е първи в страната и 12-ти в международната мрежа на Airbus „Водороден хъб на летището“, включваща авиокомпании, летища и енергийни сектори от 11 страни: Франция, САЩ, Великобритания, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия.

През 2020 Airbus подписа партньорство с HyPort, джойнт-венчър между Engie Solutions и френската Регионална агенция по енергия и климат в Окситания, която е лидер в разработката на зелен водород в страната за подкрепа на производството на първия нисковъглероден водород и зарядни станции на летищата. Тогава бе завършено изграждането и на водородната станция на летище Бланяк в Тулуза с капацитет 400 кг водород на ден за захранване на около 50 наземни транспортни средства. Очаква се тя да влезе в експлоатация през 2026г.

Летище Бланяк, Тулуза. Водородна зарядна станция. Снимка: Airbus

Включването на летище Хамбург в мрежата предвижда и сътрудничество между Airbus и Linde, водеща глобална компания за индустриални газове.

Летище Хамбург сега се нарежда наравно с Шарл де Гол в Париж и Чанги в Сингапур, като единствените с подобни възможности за зареждане на водородно гориво.

През 2020 Airbus представи концептуалния нискоемисионен модел самолет ZEROe с водородно гориво и планира да го въведе в експлоатация през 2035г.

Междувременно консорциумът работи със CFM за разработка на двигатели на водород за А380. На 12 май 2023г Ariane Group, съвместното дружество на Airbus и Safran успешно приключи работата по водородната система на самолета.

От 40г. ArianeGroup използва течен водород за ракетата-носител Ариана.

Летище Хамбург, снимка: Hamburg Airport

Включването на летище Хамбург в глобалната водородна мрежа на хъбовете е важна стъпка, защото авиокомпаниите, които биха искали да предлагат връзки с Airbus ZEROe например, трябва да разполагат със съществуваща инфраструктура, готова да обслужва самолетите.

Полетите от Хамбург в бъдеще ще са до дестинации, които биха могли да зареждат с водородно гориво.

Графика и данни: Hamburg Airport

Летище Хамбург се доближава до нивата отпреди пандемията с 11,1 милиона обслужени пътници за 2023г. при 17 милиона през 2019г.

Само на 8 км от града, дом на един от заводите на Airbus, то е използвано от туристи и бизнес, както и при смени на екипажи на кораби и сонди в Северно море.

Основано през 1911г, то е най-старото международно летище в Германия и продължава да работи на същото място, където е било открито на 10 януари преди повече от 112г.

Графика: Hamburg Airport

В момента от София до Хамбург през Виена, Мюнхен или Франкфурт летят Austrian, Lufthansa, Lot през Варшава и през Истанбул – Turkish. От Варна също полетите са с прекачане, изпълнявани от Wizz Air, Eurowings, Bulgaria Air, Turkish.

Летище Хамбург, снимка: Hamburg Airport

 

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa остава единствен собственик на Lufthansa Technik
95 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

CryoSat 2 стана на 10г

На 8 април казваме честит рожден ден на сателита CryoSat-2 на Европейската космическа агенция (ESA)…
easyJet A320NEO

Първи А320neo за easyJet

[tps_header][/tps_header]Втората по големина европейска авиокомпания easyJet получи на 14 юни своя първи Airbus A320neo на специална…
Меню