Уили Уолш ще е новият Генерален директор на IATA. Шефът на SAS Рикард Густафсон поема борда от 2022.

48 прочитания

Важни новини за индустрията на авиокомпаниите. Станаха ясни новите имена на най-високите постове в Международната асоциация на авиокомпаниите /IATA/, която представлява интересите на над 290 въздушни превозвача в света.

Файненшъл таймс първи съобщи, че бившият Главен изпълнителен директор на Бритиш Еъруейс и след това на International Airlines Group Уили Уолш ще поеме поста Генерален директор на организацията през следващата година. Той ще наследи на поста през април досегашния директор Александър Де Жуниак, за да продължи с предизвикателството по извеждането на индустрията от най-голямата криза в авиационната история.

Настоящият Генерален директор на IATA, Александър де Жуниак, който пое поста, след като изигра водеща роля за трансформацията и растежа на групата Air France/KLM

Уолш трябва да бъде предложен официално на предстоящата годишна среща на IATA на 1 декември, като практически няма сериозна конкуренция за поста.

IATA е движещата сила на авиотранспортния сектор в борбата с последствията от пандемията, включително в ролята си на водещ лобист пред световните правителства за помощи и отстъпки за авиокомпаниите, които са най-засегнатата индустрия в настоящата кризисна обстановка.

В средата на ноември организацията излезе с единна позиция от името на всичките си членове, призоваваща към въвеждането на глобално координиран режим за тестване и ваксиниране на пътниците, чрез който да се премахнат хаотичните карантинни режими въвеждани от различните страни, които са в основата на парализираното възстановяване на въздушните превози.

Уили Уолш се оттегли от поста Главен изпълнителен директор на една от най-големите авиационни групи, IAG, през септември след близо 15 години на поста. Там ще го наследи доскорошния шеф на Бритиш Алекс Круз.

Рикард Густафсон ще е първият шеф от SAS, който ще председателства борда на IATA от 2022
Босът на JetBlue Робин Хейс, е популярен с екстравагантните си изненадващи появи на борда на самолетите на авиокомпанията, за да провери работата на колегите си и да поздрави пътниците. Той ще председателства борда на IATA през 2021.

Междувременно от Монреал дойде и новината, че шефът на скандинавската SAS Рикард Густафсон ще е новият председател на Борда на гуверньорите на IATA от 2022-а година. Той ще поеме поста от Робин Хейс, CEO на американския нискоразходен гигант JetBlue, който наследява през 2021-а горещия стол от Карстен Шпор, председател на Борда на директорите на Луфтханза Груп и настоящ председател на борда.

Карстен Шпор ще председателства борда на IATA до новата глобална среща в Амстердам

Това е първият случай, в който шеф на скандинавската група ще поеме председателството на IATA.

Международната асоциация на авиокомпаниите обединява над 290 превозвача от 120 държави, което над 80% от авиокомпаниите в света. Сред тях са всички водещи пътнически и карго оператори, които изпълняват най-високите единни и сурови изисквания за безопасност на полетите и оперативни стандарти, известни като програмата IOSA – IATA Operational Safety Audit.

Годишната глобална среща на IATA през 2020 беше отлагана няколко пъти, заради Ковид-кризата и ще се проведе виртуално в Амстердам на 1 декември.

Свързани теми

Предишна публикация
CAE купува активите на конкурента Tru Simulation извън САЩ
Следваща публикация
Паркиран 747 на British се запали в Испания
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню