Wizz съди Ryanair за марката Buzz

462 прочитания
Европейските low-cost гиганти Wizz Air и Ryanair влязоха в открит конфликт около авиокомпанията Buzz, дъщерно дружество на ирландската Райънеър Груп.

Уиз вече внесе съдебен иск, с който се опита да блокира конкурента си от използването на бранда Buzz за новото му дружество, регистрирано в Полша. Според унгарската авиокомпания, името Buzz /Бъз/ е прекалено близко по звучене и значение до нейната собствена марка Wizz /Уиз/.

Унгарският съд се произнесе бързо в полза на Уиз за блокиране на името в Унгария, но от Райънеър обявиха, че ще обжалват решението на съда. Съдебното решение забранява на Райън да използва името, както за брандиране на авиокомпанията и самолетите й, така и за регистриране и операции на търговско дружество под това име.

В изявлението на Райън обаче се казва, че „заради непобедимата комбинация от ниски цени и водещо за индустрията обслужване, авиокомпанията е на път да се превърне в най-голямата на полския пазар. Ясно е, че Уизеър са ужасени от свирепата ценова конкуренция на Бъз, поради което искат да я забранят на унгарския пазар, където Уиз стабилно губи позиции.“ Изявлението е на Главният изпълнителен директор на Райън Майкъл О’Лиъри.

Решението на унгарския съд може да послужи на Уиз за съдебни искове за блокиране на името и на други европейски пазари. Според ирландската компания обаче, името „Бъз“ е на пазара и в портфолиото на Райънер повече от 17 години.

Райънеър придобива бранда от холандската KLM, която регистрира британско дъщерно дружество под това име през 2000-та година и оперира регионални полети с него до 2003-а, преди да бъде придобита от Райънеър.

През 2019-а Райън реши да преименува полското си дружество Райънеър Сън на Бъзз, под което то оперира от ноември същата година. Няколко бази в източна Европа бяха прехвърли скоро след това към новата авиокомпания, включително тези в Унгария, Чехия и България.

Buzz е самостоятелна авиокомпания оперираща с полски сертификат за летателна годност и с флот от 47 самолета към март 2020. Тя вече има и 3 произведени самолета Боинг 737-МАХ-200, които чакат да бъдат доставени от фабриката на Бониг в Рентън.

Свързани теми

Предишна публикация
Глобалният трафик поема леко нагоре
Следваща публикация
Нови линии на LOT от Будапеща, вкл. Варна
462 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню