Прототип на руския Ил-112 катастрофира край Москва

384 прочитания

Катастрофата става по време на тестов полет. Трима души са загинали.

Прототипът на руския военнотранспортен самолет Ил-112 катастрофира по време на тестов полет край Москва на 17 август. Загинали са двамата тест-пилоти и инженер на борда, се казва в официалното съобщение на Обединената самолетостроителна компания.

Кадър от видеото на Дмитрий Овчинников, жител на Кубинка, който успяха да снима последните секунди от злополучния последен полет на Ил-112

Ил-112В е нов, лек военнотранспортен самолет от следващо поколение, разработен на основата на пътническия Ил-114. Прототипът изпълнявал тестов полет в района на летище Кубинка край Москва, когато единият двигател се запалва и екипажът губи контрол над машината и впоследствие се разбива в гориста местност на няколкостотин метра от летището, разположено на около 45 км от Москва.

Руският информационен Телеграм канал База разпространи още същия ден аматьорски видеозапис на инцидента, при който ясно се вижда възникването на пожара и самата катастрофа. По случая е образувано криминално производство, каквато е обичайната процедура в Русия при такива инциденти.

Първият полет на Ил-112В е през март 2019 година, когато се оказва, че самолетът е твърде тежък и се налагат конструктивни подобрения. Според производствените характеристики, машината е разработена да превозва до 5 тона товари, военно оборудване или военен персонал.

Същият прототип на Ил-122 по време на тестов полет в района на производствената база край Воронеж от 30 март 2021.

Тестовете са подновени през май 2021, а серийното производство трябваше да започне през 2023-а.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият италиански национален превозвач получи лиценз
Следваща публикация
Wizz Air стартира полети от Пловдив
384 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа на C-130 Херкулес в САЩ

Военнотранспортен самолет С-130 Херкулес от 156-а въздушна транспортна бригада от Пуерто Рико катастрофира в близост до…

Първа катастрофа с F-35

Американските въоръжени сили претърпяха първа катастрофа със суперскъпия си изтребител F-35. Инцидентът е с модела…
Меню