Qatar иска 10% от American Airlines

21 прочитания

Qatar Airways съвсем не на шега обяви, че иска да купи 10% дял в една от трите най-големи авиокомпании в света и пазарен лидер в САЩ – American Airlines. Сделката би била на стойност $808 милиона, с което катарската авиокомпания ще стане един от главните акционери в American. На пръв поглед този ход е изненадващ предвид това, че Катар е на около 13 000км от основния пазар на американците и засега има полети до само 5 точки в Северна Америка. На втори, обаче, е пряко отражение от регионалната криза, която съседните на Катар държави предизвикаха, като затвориха въздушното си пространство за най-добрата авиокомпания в света за 2017, както съвсем наскоро стана ясно от годишната класация на Skytrax.

снимка: wikimedia commons

Първи А350-900 на JFK | снимка: wikimedia commons

Да припомним, че именно American беше сред най-гласовитите критици на държавните субсидии и нечестната конкуренция от страна на превозвачите от Персийския залив на международно ниво. Според American, предложената сделка няма да промени мнението на компанията  по този въпрос. Според нас, а и според здравия разум обаче, естествено, че ще го промени… или най-малкото ще намали гласността по въпроса. Този ход има за цел да даде и ясен сигнал към администрацията на президента Тръмп, която очевидно проявява нерешителност спрямо Катар, където се намира и най-голямата американска ВВС база в Близкия Изток. На фона на обърканите геополитически сметки, Катар отчаяно се опитва да си върне вниманието на САЩ, като спешно сключи сделка за нови изтребители /от които няма видима нужда/ за над $12 милиарда. Всичко обаче, очевидно опира до това Qatar Airways да има думата при взимането на важни решение за американския авиационен пазар като цяло и в една от водещите световни авиокомпании в частност. Тази политика не е новост за Акбар ал-Бакер, наричан от подчинените си в Qatar Airways просто „шефа“. По подобен начин компанията се сдоби с акции в групата IAG, в която влизат British Airways, Iberia, Aer Lingus и Vueling /все партньори и в One World, както и American, бай дъ уей/, като първоначално изкупи 9.99% през януари 2015, а до август 2016 вече притежаваше 20.01% от петата по големина авиационна група в света. Само за сравнение – най-големият акционер в American досега e фондът Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет, който има също 10%.

Та… за американския, пък и за трансатлантическия пазар предстоят интересни времена, особено ако политиците продължават да дразнят една от най-малките, но и най-богати държави на планетата.

Свързани теми

Предишна публикация
Boom с поръчки за 76 свръхзвукови самолета
Следваща публикация
5 оферти за летище Белград
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню