Германия ще избира между Eurofighter и F-18

german tornado

Берлин се отказа от F-35 на Lockheed Martin и вместо това ще избира между Eurofighter и F/A-18 на Boeing, за да подмени старите си Торнадо, съобщи Ройтерс, цитирайки свой източник от Министерството на отбраната.

Поръчката за милиарди евро ще бъде направена, след като Германия получи информация от Boeing и Airbus за самолетите, които трябва да могат да използват американски ядрени оръжия, за да изпълняват задълженията си към НАТО, каза същият източник.

Министерството на отбраната в Берлин трябва да смени флота си от 85 Tornado и най-вече 33 от тях, които са най-стари.

Да купи поне няколко самолета от САЩ сигурно е политическо изкушение. В последните години Тръмп няколко пъти критикува Германия за сравнително ниските й военни разходи /1,2% от БВП за 2017; Меркел планира увеличение до 1,5% от БВП до 2024/, а и такава сделка би намалила увеличаващия се търговски дефицит между двете страни.

Привърженици на европейското решение обаче казват, че Европа е напълно в състояние да произвежда свои военни самолети, които да отговарят на отбранителните нужди на Германия.

В момента Германия и Франция заедно са ангажирани да създадат и развият супер модерна система на въздушния бой на бъдещето след 2035.

Една от мисиите на германският флот от торнадо е да носи американските ядрени оръжия, разположени в базата Бюхел в Западна Германия. Всяка смяна на самолетите би трябвало да получи сертификат от САЩ. В случай, че Берлин избере Юрофайтър, може да се появи съмнение относно възможностите на страната да изпълни важен елемент от натовската си мисия.

Източници, близо до процеса на избор на нови изтребители миналата година казаха, че Министерството иска да раздели поръчката между Юрофайтър, британската BAE Systems, италианската Leonardo и един-два американски самолета.

Снимка: Wikimedia.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.