Американските авиокомпании гледат напред

Delta-Boeing-777-200

Американските авиокомпании изхарчиха над 10 милиарда щатски долара за месец заради пандемията от коронавирус, съобщи Airlines for America на 5 май 2020г.

Авиокомпаниите се насочиха към дълговите пазари и започнаха да правят икономии, за да компенсират липсата на ликвидност и срива в търсенето на пътуване със самолет.

Delta

Delta Air Lines очаква през юни да разполага с 10 милиарда долара ликвидност, след като през март имаше 6.

American

American Airlines очаква да си осигури 11 милиарда долара за периода април-юни, след като през първото тримесечие имаше 6,8.

United

United Airlines съобщи от Чикаго, че ще набере 2,25 милиарда щатски долара чрез пласиране на облигации. Авиокомпанията вече прие да получи помощ в програмата РРР /помощ за защита на заплатите/, с което се ангажира да не съкращава работници или да им намалява заплатите преди 30 септември 2020г.

3000 приземени пътнически самолета в САЩ към 3 май 2020г. Източник: Airlines for America

3000 приземени пътнически самолета в САЩ към 3 май 2020г. Източник: Airlines for America.

Alaska

Alaska Air Group отчете 321 милиона щатски долара оперативна загуба за първите 3 месеца на годината, след като през 2019г. по същото време спечели 25 милиона.

Към 4 май авиокомпания обяви, че разполага с 4 милиарда долара ликвидност, което включва 992 милиона долара помощ от държавата за заплатите /програмата РРР/. Превозвачът от Сиатъл ще кандидатства за още 1,1 милиард долара от държавата.

Авиокомпанията намали капацитета си с 80% за април и май като приземи 156 самолета от общо 237 във флота си.

В края на април Америка заговори за отваряне на икономиката. Графиката по-долу показва лек ръст на пътниците от 28 април 2020г.

Пътническите полети в САЩ 7 януари-5 май 2020г. Източник: Airlines for America

Пътническите полети в САЩ 7 януари-5 май 2020г. Източник: Airlines for America.

Членове на A4A са най-големите авиокомпании в Северна Америка: American, Delta, United, FedEx, Alaska, Southwest, JetBlue, Hawaiian, a Air Canada е асоцииран член.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook