A4E иска повече координация за рестарт на полетите в ЕС

ЕС предприема по-координиран подход към ограниченията за пътуване, но без да предлага алтернатива на карантината. IATA и Airlines4Europe обявиха, че мерките няма да успеят да спрат страните да отказват да приемат пътници от други страни в ЕС.

Външните министри на ЕС се опитват да постигнат споразумение за общ праг за ограниченията. Например по-малко от 25 нови случая на 100 хиляди души за последните 14 дни и под 4% позитивни тестове. Но нито една от 27-те страни в ЕС не е под този праг.

„След приемането на 12 октомври от европейските министри на външните работи на препоръките за ограниченията за пътуване, авиационният сектор предупреждава за потенциални последици и смята, че те са обречени на провал”, написа A4E в блога си.

„По-конкретно препоръката на външните министри на ЕС:

  • Не предлага замяна на карантината с тестване, което означава, че практически границите остават затворени.
  • Оставя вратичка за страните-членки да отказват да приемат граждани на други страни-членки и не успява да хармонизира правила, приложими при трансгранични и вътрешни полети.
  • Противоречи на призива от 13 май за вдигане на ограниченията за пътуване между зони със сходна епидемиологична ситуация.
  • Пренебрегва мнението на ОИСР, че ограниченията за пътуване и особено карантините са „със спорна ефективност” при продължаващо използване на обществения транспорт, както е в момента в по-голямата част от Европа.
  • Не създава достатъчна възможност за пътуващите, защото в момента страните-членки са длъжни да публикуват информация за новите мерки 24 часа преди влизането им в сила спрямо предложението от 5 дни на Комисията”.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook