USAF избра Boeing/SAAB за новите си учебни самолети

Boeing T-X

Американски военновъздушни сили избраха Boeing T-X за своя нова тренировъчна платформа в сделка на стойност $9.2 милиарда. Boeing разработва учебния самолет и съпътстващите го системи съвместно със SAAB от Швеция. В своеобразния консорциум американската компания е водещ контрактор, а шведската споделящ риска партньор и производител и доставчик на основни компоненти за платформата на Boeing T-X.

Първоначалният договор включва процесите на разработка и подготовка за производството на тренировъчната система на стойност 813 милиона долара. В него влизат и първоначалните 5 тестови самолета и 7 пълни полетни симулатора. SAAB и Boeing съвместно разработиха, тестваха и представиха новите самолети, които внедряват възможно най-иновативните технологии за производство на основните компоненти и авиониката, които отговарят на изискванията за пето поколение бойни самолети.

Boeing вече има зелена светлина за сключването на договори със своите доставчици, сред които основен е SAAB. Над 90 процента от производствената дейност ще бъде съсредоточена в САЩ, разкривайки над 17 000 работни места в 34 щата.

Новият самолет и системите му споделят много аспекти от изпитаните платформи на двете компании, като Jas-39 Gripen и F-18 Super Hornet.

снимка: Boeing

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.